Steun voor interventieplannen Obama groeit
WASHINGTON (ANP/RTR/DPA). President Barack Obama, die al dagen naar politieke steun zoekt voor een militaire interventie in Syrië, krijgt meer handen op elkaar. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, zei dinsdag de Democratische president te steunen in zijn plannen Syrië aan te vallen. Hij zei te hopen dat zijn collega’s in het Huis en de Senaat hetzelfde doen.
Er moet volgens Boehner een reactie komen op het gebruik van chemische wapens in Syrië, en de VS hebben daar de middelen voor. De VS moeten laten zien dat ze opstaan wanneer dat noodzakelijk is, aldus de Republikeinse voorman. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, toonde zich eveneens optimistisch dat een resolutie vóór interventie wordt aangenomen. Maar steun voor de resolutie is volgens Amerikaanse media nog geen gelopen race.
In de Senaat zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en minister van Defensie Chuck Hagel voor de commissie Buitenlandse Zaken verschenen. Kerry werkte zich even in de nesten toen hij zei dat de resolutie van het Congres „de optie laarzen-aan-de-grond” niet moest uitsluiten. Na kritische vragen voegde hij eraan toe dat zijn uitspraak ‘hypothetisch’ was en dat Obama „geen intentie” heeft om grondtroepen in te zetten.
Obama heeft dinsdag beklemtoond wel degelijk een strategie te hebben voor de kwestie-Syrië. In Amerika denken velen terug aan de Irak-oorlog in 2003. Daar werd wel ingegrepen, president Saddam Hussein werd ten val gebracht, maar vervolgens verzonk het land in chaos. President George Bush werd verweten dat hij geen plan had voor wat hij na de overwinning moest doen. De aanval die Obama in Syrië voor ogen heeft, „vermindert de capaciteiten van de Syrische president Assad om chemische wapens te gebruiken”, aldus de opperbevelhebber.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon herinnerde er dinsdag aan dat geweld in de internationale betrekkingen alleen legaal is uit zelfverdediging of met toestemming van de VN-Veiligheidsraad. „Dit is een vast beginsel van de Verenigde Naties”, zei de Zuid-Koreaan over het geweldverbod. Daarmee leek hij een impliciete boodschap aan de VS af te geven.