Buitenland

Dossiers bewakers Auschwitz naar justitie

LUDWIGSBURG (ANP/DPA). Bijna 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog moeten tientallen mogelijke nazimisdadigers toch nog rekening houden met vervolging. Het onderzoekscentrum voor nazimisdaden in het Zuid-Duitse Ludwigsburg draagt 30 dossiers van vermoedelijke kampbewakers van het concentratiekamp Auschwitz over aan justitie. De leider van het centrum, Kurt Schrimm, heeft dat dinsdag gezegd.

3 September 2013 13:02Gewijzigd op 15 November 2020 05:36

De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan hulp bij moord in het Duitse concentratie- en vernietigingskamp in het zuiden van Polen. De dossiers zijn overgedragen aan de Openbare Ministeries in verscheidene Duitse deelstaten. Die moeten beslissen over vervolging.

Het centrum begon zijn onderzoek na de uitspraak tegen de Oekraïense kampbewaker John Demjanjuk. Die werd in 2011 in München tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op meer dan 28.000 mensen in het vernietigingskamp Sobibor. Behalve de dossiers van de 30 vermoedelijke kampbewakers die in Duitsland wonen, hebben de onderzoekers nog zeven vermeende oorlogsmisdadigers geïdentificeerd die in het buitenland wonen.

Maandag begon in de stad Hagen het proces tegen de 92-jarige Siert Bruins. Hij moet zich verantwoorden voor de moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in september 1944.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer