Verbranding jong kind heeft forse impact op ouder
BEVERWIJK. Als een klein kind brandwonden oploopt, heeft anderhalf jaar na het ongeval in ongeveer 20 procent van de gezinnen ten minste een van de ouders posttraumatische stressklachten.
Dat concludeert pedagoge Anne Bakker op basis van onderzoek waarop zij dinsdag promoveert. In de drie Nederlandse brandwondencentra is 29 procent van de patiënten een kind onder de vier jaar. Ze hebben een dunnere huid vergeleken met volwassenen. Een ongeluk met een kop hete thee of koffie kan daarom bij een kind over een groot gedeelte van het lichaam zeer ernstige brandwonden geven.
Zo’n brandwondenongeval is niet alleen voor het kind een zeer ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor de ouders, concludeert Bakker. Kort na het ongeval vertoont een aanzienlijk deel van de ouders posttraumatische stressreacties; overigens moeders vaker dan vaders. Anderhalf jaar na het ongeval had in een op de vijf gezinnen minimaal één ouder daar nog last van.
Als een klein kind brandwonden oploopt, kunnen ook schuldgevoelens voorkomen. „Had ik maar beter opgelet” of „Was ik maar niet gaan werken, dan was dat ongeluk op het kinderdagverblijf nooit gebeurd.”
De hoeveelheid littekens bij het kind bleek bovendien van invloed te zijn op schuldgevoelens en stressklachten bij de ouders.
Bakker adviseert hulpverleners daarom oog te hebben voor zulke schuldgevoelens, maar ook voor emoties als angst dat het kind het niet zal overleven en boosheid over het ongeval. Die emoties spelen namelijk een rol bij het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis.