Buitenland

Mogelijk nog tientallen Auschwitzprocessen

LUDWIGSBURG (ANP). Duitsland lijkt voorlopig niet bevrijd van processen tegen bejaarde oorlogsmisdadigers. Naast het proces tegen de Nederlandse SS’er Siert Bruins, dat maandag begon, moeten zich komende tijd mogelijk tientallen oud-kampbewakers van Auschwitz verantwoorden voor de rechter.

2 September 2013 18:56Gewijzigd op 15 November 2020 05:35

Het centrale Duitse onderzoekscentrum voor nazimisdaden in Ludwigsburg draagt volgens de krant Die Welt dinsdag de onderzoeksdossiers van meer dan 40 vermoedelijke kampbewakers over aan de openbare ministeries in verscheidene Duitse deelstaten. De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan hulp bij moord in het Duitse concentratie- en vernietigingskamp in het zuiden van Polen.

Het is nu aan justitie om te kijken of er vervolging wordt ingesteld tegen de bewakers van Auschwitz. In het kamp kwamen ruim 1 miljoen mensen om, onder wie ruim 56.000 mensen die uit Nederland werden weggevoerd.

Negen van de verdachten wonen in de deelstaat Baden-Württemberg, negen in Beieren en vier in Nedersaksen. De 93-jarige Hans Lipschis, van geboorte Litouwer, werd dit voorjaar aangehouden. Ook hij diende in Auschwitz. Hij stond vierde op de lijst van de tien meest gezochte oud-nazi’s van het Simon Wiesenthal Centrum in Israël.

Het Simon Wiesenthal Centrum is volgens mediaberichten ook een Nederlandse SS’er op het spoor die nog in ons land woont. Waar het centrum hem van verdenkt, wil een zegsman vooralsnog niet zeggen.

De Joodse opsporingsinstantie organiseerde onder de naam Operation Last Chance een posteractie in grote Duitse steden. Op de plakkaten werd een oproep gedaan om tips te geven over nog in leven zijnde SS’ers die nog niet zijn gestraft voor oorlogsmisdaden. Er lopen vermoedelijk nog zo’n 20 SS’ers rond die nooit zijn veroordeeld, concludeert het centrum na de actie.

Sinds de geruchtmakende veroordeling van kampbewaker John Demjanjuk in 2011 zien de Duitse autoriteiten meer kans om nazimisdadigers te berechten. Tot deze uitspraak ging men ervan uit dat voor de nazimisdaden individuele schuld vast moest staan.

De inmiddels overleden Demjanjuk kreeg echter celstraf opgelegd wegens medeplichtigheid aan moord op duizenden Joden, toen alleen werd bewezen dat hij kampbewaarder was geweest in Sobibór.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer