„Meer toerisme voor gezinnen nodig op Goeree-Overflakkee”
MOERDIJK. Om Goeree-Overflakkee vitaal te maken, zullen er op toeristisch gebied meer „slechtweervoorzieningen” voor gezinnen moeten komen. Te denken valt aan een indoorcentrum. Dat stelt de nieuwe burgemeester, Ada Grootenboer-Dubbeldam (CDA).
Een beiaardier zal op een carillon in Goedereede Grootenboer morgen verwelkomen. „Heel mooi”, zegt Grootenboer (1965), die vanaf morgen aan het roer staat van Goeree-Overflakkee (48.000 inwoners). De gemeente ontstond dit jaar door een fusie van Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. Grootenboer was vanaf 2003 wethouder in de gemeente Moerdijk.
Wat trekt u in Goeree-Overflakkee?
„Het is een prachtige gemeente. Denk aan de stranden bij Ouddorp, de natuurgebieden bij Ooltgensplaat. Het weidse polderland, de dorpen met hun historisch kernen.”
Wat voor burgemeester wilt u zijn?
„Naar buiten toe wil ik het boegbeeld van de gemeente zijn. Verder wil ik dicht bij de bewoners van het eiland staan. Als bijvoorbeeld een vereniging in een van de dorpen een jubileum viert, wil ik er zijn. Dat geldt ook als er een ernstig ongeval gebeurt of er een grote brand is.”
Goedereede keerde zich in het verleden tegen de fusiegemeente. Zal dat fricties opleveren?
„Meestal zitten mensen niet te wachten op een herindeling. Maar de fusiegemeente is inmiddels een feit. Laten we daarom de krachten bundelen om er het beste van te maken en laten we niet blijven ageren tegen een genomen besluit. Een fusiegemeente biedt enorme kansen. Zaken worden minder versnipperd aangepakt.”
Toerisme is „een van de pijlers” van de economie van Goeree-Overflakkee, zegt Grootenboer. „Er moet iets gebeuren om Goeree-Overflakkee vitaal te maken. We moeten bekijken of we voor gezinnen meer slechtweervoorzieningen kunnen creëren. Zodat er ook wat te doen is als het geen strandweer is. We moeten het zomerseizoen zien te verlengen, zorgen dat gezinnen langer op het eiland blijven. Misschien kan er een indoorcentrum komen, waar bijvoorbeeld een bepaald thema centraal staat. De concrete invulling van zo’n idee laat ik graag aan de markt over.”
Er bestaat op het eiland de vrees dat meer toerisme leidt tot een verdere aantasting van de zondagsrust.
„Ik kan me die vrees voorstellen. De spanning tussen toerisme en zondagsrust bestaat al jaren. In de zomer komen veel toeristen naar de stranden bij Ouddorp, waar juist de meeste strenggelovigen wonen. We zullen de zondagsrust blijven respecteren. Tegelijkertijd zal groei van het toerisme daar wel een beetje mee kunnen botsen.”
Kan de identiteit van het eiland in gevaar komen bij meer toerisme?
„We moeten geen voorzieningen opzetten die niet passen bij het karakter van Goeree-Overflakkee. Dus geen grootschalige horeca voor jongeren, zoals in Renesse.”
Een fors deel van de bevolking op Goeree-Overflakkee is orthodox-christelijk. De SGP is met 9 van de 29 zetels veruit de grootste partij. Hoe staat u daarin?
„Zelf ben ik protestant. Ik wil de geloofsovertuiging van iedereen respecteren. Ik heb de indruk dat de verschillende bevolkingsgroepen op het eiland met elkaar samen kunnen leven, maar zal dat de komende jaren zelf moeten ervaren.”
Wat wilt u betekenen voor de visserij op het eiland?
„Innovatie in de visserijsector kost veel geld. We moeten proberen om op nationaal of Europees niveau daar subsidie voor te krijgen.”
In hoeverre wilt u zich sterk maken voor de landbouw op Goeree-Overflakkee?
„Ik wil inzetten op meer samenwerking tussen de industrie, de chemie en de landbouw. Zodat er meer gedaan wordt aan de opwekking van duurzame energie. Daar liggen nog allerlei kansen.”