Binnenland

„Marathonamateur van 40+: laat je testen”

AMSTERDAM (ANP). Fanatieke mannelijke amateurhardlopers ouder dan 40 die een marathon willen lopen, doen er goed aan zich vooraf medisch te laten keuren. Deze groep loopt namelijk het meeste risico op hartproblemen tijdens het lopen. Als het misgaat, gaat het in deze groep ook gelijk goed mis: 71 procent van hen overleeft hartfalen tijdens een marathon niet. Dat zette professor Sanjay Sharma, medisch directeur van de London Marathon, uiteen tijdens het Europese Cardiologencongres dat momenteel bezig is in de Amsterdamse RAI.

2 September 2013 11:35Gewijzigd op 15 November 2020 05:35

Hij baseert zijn uitspraken op cijfers over deelnemers aan de London Marathon.

De mannen bij wie het mis gaat, hebben meestal al hartproblemen, maar weten dat niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernauwingen in de kransslagaderen of een hartspierziekte die nog niet bekend is. Fanatieke mannen, die goed voorbereid zijn en een goede conditie hebben, blijken toch het grootste risico te lopen. Meer dan de helft van de slachtoffers heeft zelfs al eerder minimaal één marathon gelopen.

Vooral het laatste kwart van de marathon is risicovol. Als er wat misgaat met het hart van de deelnemers, gebeurt het meestal dan. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. „Het zou aan vochttekort kunnen liggen. Of het tekort aan lichaamszouten, die niet genoeg worden aangevuld. Mensen zijn dan al 4 tot 6 uur aan het lopen met een hoge hartslag, vaak ook nog eens met een hoge bloeddruk”, legde sportcardiologe Nicole Panhuyzen maandag uit.

Vaak merken de marathonlopers niet dat er iets aan de hand is. Panhuyzen: „Ze voelen zich vermoeid, merken dat ze niet zo snel lopen als normaal en zijn misschien kortademig, maar denken dat dat erbij hoort”.

Panhuyzen pleit ervoor dat in ieder geval 40-plus-mannen zich medisch laten keuren door een huis- of sportarts, voordat ze aan het trainen slaan voor een marathon. Maar ze ziet er ook wel wat in om dat nog breder te trekken. „Het is überhaupt goed als mensen die intensief sporten zich een of twee keer per jaar laten checken. Dat geldt ook voor jonge, fitte mensen. Zo kan je verborgen hartziekten boven water krijgen en sterfgevallen vermijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer