Staalconflict treft Duracell en Corus
De Amerikaanse fabrikant van batterijen Duracell heeft evenals de Europese staalproducent Corus last van het al anderhalf jaar durende staalconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.
De batterijtjes zijn gevat in een staalbusje uit IJmuiden. Duracell betaalt daar veel meer voor en Corus verdient er minder aan sinds het in maart vorig jaar door president Bush ingeleide conflict. Corus juicht dan ook, nu de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft uitgesproken dat de extra importheffingen tot 30 procent van Bush op Europees staal in strijd zijn met de internationale handelsregels. „Dat is een overwinning voor de EU”, aldus een zegsman van Corus. „Als Bush dit naast zich neerlegt, wordt het tijd voor handelsbelemmeringen namens de EU.”
Corus levert het hoogwaardige staal rond de Duracell-batterijen al jarenlang. Op 3 miljoen busjes mag er van Duracell maar eentje een foutje hebben. Een andere producent die deze kwaliteit kan leveren, bestaat niet. Dus bleef Duracell aangewezen op Corus. Circa 10 procent van het bijzonder hoogwaardige IJmuidense staal gaat regelrecht naar de VS. Ook de auto-industrie is een trouw afnemer. Het opheffen van de handelsbelemmeringen zou heel goed zijn voor het bedrijf, zei de woordvoerder.
Het is niet duidelijk of de EU met tegensancties komt, als de VS zich van de WTO-uitspraak niets aantrekken. Tweemaal eerder hebben de vijftien lidstaten van de Europese Unie tegenmaatregelen uitgesteld. De EU mocht, in afwachting van een uitspraak van de WTO, de VS al treffen met handelsheffingen. De EU heeft een complete lijst klaarliggen met importheffingen op Amerikaanse producten tot een bedrag van 2,2 miljard dollar. Het ministerie van EZ waarschuwt dat importeurs van artikelen op die lijst last kunnen krijgen van de extra heffingen.