„Moeite met mensen die hun hondje aankleden met truitje en strik”
In zijn huis en in zijn riante tuin van circa 1500 vierkante meter houdt Peter Verberne (54) uit Zuid-Beijerland vogels, vissen, reptielen en zoogdieren. „Ik heb purperglansspreeuwen, zilverbladvissen, Griekse landschildpadden, diverse eekhoornsoorten, gekko’s en slangen zoals de rode rattenslang en de melkslang.”
Zijn liefde voor dieren ontstond al op jonge leeftijd. „We hadden thuis konijnen, hamsters en vogeltjes. Uiteindelijk ben ik getrouwd, kocht een huis en verhuisde twee keer. De tuin werd groter, zodat ik grotere dierenverblijven kon bouwen. Daardoor kwam er ruimte voor grotere diersoorten.”
Niet alleen het uiterlijk van zijn dieren bekoort Verberne, ook hun gedrag boeit hem. „Bij een zoogdier als het Europese dwergmuisje is het geweldig om te zien hoe het van riet en grassen een nestje in elkaar vlecht. Slangen vind ik vooral fascinerend om hun bewegingen en hun uiterlijk.”
Verberne ziet zijn dieren „absoluut niet” als knuffelexemplaar. „Ik geniet als toeschouwer van mijn dieren. Elk dier laat ik in zijn waarde. Ik heb veel moeite met mensen die hun hondje aankleden met truitje en strik. Onzinnig. Een hond moet je benaderen als een dier, niet als een mens.”
Er gaat veel tijd in de hobby zitten, bekent Verberne. „Maar ik heb het er graag voor over. De dieren leven in gevangenschap. Ik ben verantwoordelijk voor ze en ze zijn volledig van me afhankelijk. Ik moet zorgen voor juiste en schone huisvesting, voeding en water. Dat kost me zo’n anderhalf uur per dag. Het voeren doe ik ’s ochtend vroeg voordat ik naar school ga, waar ik lesgeef aan zeer moeilijk lerende kinderen.”
Op vrijdag is Verberne ook in de weer met dieren. Dan gaat hij verschillende bedrijven langs voor onderhoud aan hun aquaria. „In het weekend gaat er minimaal een dagdeel op aan schoonmaken en (her)inrichten.” Af en toe neemt hij een zoogdier of een slang mee naar school om aan zijn leerlingen te laten zien. „Dat vinden ze altijd prachtig.”
Recent stuurde staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) een lijst naar de Tweede Kamer van zoogdiersoorten die nog gehouden mogen worden. Verberne is er niet blij mee, want het zou in zijn geval betekenen dat hij mogelijk driekwart van zijn zoogdieren de deur uit moet doen. „De lijst is opgesteld volgens een methode die werd ontwikkeld door studenten van de Wageningen Universiteit. Dat zijn mensen die nog niet zo veel ervaring en kennis hebben als sommige eigenaren van deze diersoorten. De opstellers van de lijst gaan er te veel van uit dat eigenaren van exotische diersoorten in krap bemeten rijtjeshuizen wonen. Dat is niet het geval. Er wordt vanuit soorten geredeneerd, niet vanuit voorwaarden om te komen tot dierenwelzijn.”
Dit is het derde deel in een serie artikelen over niet-alledaagse huisdieren.