„Overnemen is geen voetbal”
AMSTERDAM (ANP). Als het gaat om voetbal, zijn de regels in Nederland en Mexico hetzelfde. Het overnemen van een bedrijf is niet hetzelfde. We hebben in Nederland goede regels en gebruiken. Die worden toegepast en zijn van nationale aard. América Móvil (AMX) heeft zich daar niet aan gehouden. Zo leidde voorzitter Jacques Schraven vrijdag de drukbezochte persconferentie van de Stichting Preferente Aandelen B KPN in.
Schraven gaf aan te denken dat AMX op de hoogte moet zijn van de Nederlandse regels rondom overnames, die volgens hem anders zijn dan in Mexico. Maar de aankondiging van een minderheidsbelang in KPN, het opzeggen van een zogenoemd aandeelhoudersakkoord door AMX en het uitbrengen van een voorgenomen bod leken de stichting te irriteren. „Een vijandige poging”, zo omschreef Schraven de stappen van het concern van miljardair Carlos Slim dan ook.
De opmerkingen van de grootaandeelhouder dat er sprake is van een onderhandelingsproces noemde Schraven „een onjuiste voorstelling van zaken”.
Volgens de stichting is de beschermingswal juist nu opgetrokken, omdat er nog voldoende tijd is tussen het bestuur van KPN en AMX om tot „bindende afspraken” te komen waarbij de belangen van alle betrokkenen in acht worden genomen. „Er is nog geen biedingsbericht gepubliceerd, er is dus nog tijd”. Schraven sprak van een duwtje in de rug, om afspraken te maken waarbij wordt gekeken naar de belangen van het bedrijf, de werknemers, de klanten, de aandeelhouders en het maatschappelijk belang.
Of AMX uiteindelijk zal afhaken kon de stichting niet inschatten. Daarbij werd onder meer gewezen naar het persbericht dat het Mexicaanse bedrijf eerder verstuurde, in reactie op het opwerpen van de beschermingsconstructie. Het stelt daarin bereid te zijn het bod op KPN in te trekken als de Stichting KPN bij haar blokkering van het bod blijft. Maar AMX zegt ook gecommiteerd te blijven aan het beoogde bod op KPN. „Ze doen alsof het een concessie is”.
De beschermingswal rond KPN blijft volgens de stichting in ieder geval bestaan totdat er een ‘fair’ bod op de telecomreus is gedaan. Daarbij zullen de bedrijven zich onder meer moeten houden aan de regels voor goed bestuur. „Dan zien we wel weer verder. Wij gaan nu terug naar de achtergrond en het proces volgen”, zei Schraven.