Economie

Overname KPN plotseling onzeker

AMSTERDAM. America Movil is bereid zijn bod op KPN in te trekken als de Stichting Preferente Aandelen B van KPN bij haar blokkering blijft. Dat liet het Mexicaanse telecombedrijf vrijdagmorgen weten.

Redactie economie
30 August 2013 09:25Gewijzigd op 15 November 2020 05:33
Carlos Slim. Foto EPA
Carlos Slim. Foto EPA

De stichting kondigde donderdagavond aan een beschermingswal op te zullen werpen tegen de poging van America Movil om een meerderheidsbelang in KPN op te bouwen.

De stichting stelde dat America Movil heeft gekozen voor een vijandige benadering van KPN en wil dat het bedrijf zo snel mogelijk met het bestuur van KPN en de Nederlandse overheid gaat onderhandelen. Volgens de stichting staan de belangen van werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel op het spel door de overnamepoging van de Mexicanen.

America Movil veegde de bezwaren van de stichting vrijdagmorgen in een persbericht van tafel. Het bedrijf benadrukt al zijn overnames te doen om bedrijven op lange termijn te laten groeien. „Dat is wat we met KPN willen doen”, stelt het bedrijf. Volgens America Movil bedreigt juist de stichting de belangen van klanten, werknemers, aandeelhouders en de Nederlandse telecomsector, die „allemaal van de overname kunnen profiteren.”

De Mexicanen geven verder aan dat met het bestuur van KPN is overlegd voordat het voorgenomen bod bekend werd gemaakt. Daarna heeft het bedrijf contact opgenomen met het KPN-bestuur om een nieuwe overeenkomst uit te werken die de basis moest leggen voor hun toekomstige samenwerking.

De Stichting KPN wilde vrijdagmorgen niet ingaan op het bericht van America Movil. Na sluitingstijd van deze krant gaf de stichting een persconferentie om haar besluit toe te lichten.

Het Mexicaanse bedrijf, dat al circa 30 procent van KPN bezit, maakte eerder deze maand bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen voor 2,40 euro per stuk. De stichting liet donderdag weten een zogenoemde call-optie te activeren, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt.

KPN liet donderdagavond in een reactie weten dat de raad van bestuur en de raad van commissarissen geïnformeerd zijn over het opwerpen van de beschermingsconstructie. KPN signaleert daarbij dat de stichting positief is over de verkoop van de Duitse tak E-Plus en dat het bezit van de preferente aandelen van tijdelijke aard is.

Voorzitter Sjaak Slingerland van de Centrale Ondernemingsraad KPN sprak donderdag in een reactie van „geweldig nieuws.” Hij verwacht dat de overname nu niet meer doorgaat. „Er zal een structurele oplossing voor KPN gevonden moeten worden. De overheid moet met beschermende wetgeving helpen.”

SP-leider Roemer toonde zich donderdagavond „heel blij” met de stap die de stichting heeft gezet. Zijn fractiegenoot Merkies verzocht de stichting eerder om in actie te komen. Volgens Roemer is KPN veel te belangrijk voor de Nederlandse industrie en infrastructuur, voor de telefonie en ict om in buitenlandse handen te vallen.

n Stichting werpt beschermingswal op tegen overname KPN.

n America Movil is bereid bod op aandelen KPN in te trekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer