Politiek

Volkenrechtadviseurs oneens over acties Syrië

LONDEN/DEN HAAG (ANP/RTR). De interne volkenrechtelijke adviseur van de Britse regering meent dat militaire acties tegen Syrië volgens het internationaal recht zijn toegestaan, ook al zou de VN-Veiligheidsraad daar niet mee instemmen.

29 August 2013 14:54Gewijzigd op 15 November 2020 05:32
Homs. Foto EPA
Homs. Foto EPA

Daarmee neemt hij een ander standpunt in dan André Nollkaemper, de externe volkerenrechtelijk adviseur van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, die een militaire interventie in de gegeven situatie onrechtmatig acht.

Het advies van de Britse adviseur kwam donderdag naar buiten, voordat het Lagerhuis zich ging buigen over een voorstel van de regering over Syrië. Daarin staat dat de VN-Veiligheidsraad pas mag besluiten over militaire acties, nadat hij de bevindingen van de inspecteurs die onderzoek doen naar het gebruik van gifgas in het Arabische land, heeft bekeken. De stemming over het voorstel wordt rond 23.00 uur verwacht. Labour, dat in de oppositie is, heeft volgens de BBC al laten weten tegen te stemmen.

De Britse regering heeft donderdag ook materiaal van de inlichtingendiensten gepubliceerd. Daarin staat dat er geen twijfel over mogelijk is dat er vorige week een aanval met chemische wapens bij de Syrische hoofdstad Damascus is uitgevoerd en dat de Syrische regering daar „hoogstwaarschijnlijk” voor verantwoordelijk is.

Onrechtmatig

Nollkaemper noemt een militaire interventie in Syrië naar geldend internationaal recht in de gegeven situatie onrechtmatig. Ook voor een humanitaire interventie is volgens de hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam niet aan de voorwaarden voldaan.

Het advies werd kort voor het begin van een debat in de Tweede Kamer naar buiten gebracht door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

De Amerikanen dreigen met een ingrijpen in Syrië in reactie op een mogelijke chemische aanval in Damascus. Het kabinet vindt dat het VN-spoor hierin moet worden gevolgd.

In het debat over de Syrië-kwestie wordt ook ’R2P’ steeds weer genoemd als mogelijke rechtvaardiging voor een aanval. Dat is een beginsel dat de internationale gemeenschap heeft aangenomen onder de indruk van het slechte geweten over de volkenmoorden in Rwanda en Srebrenica.

Daar deden de VN volgens velen te weinig om genocide te voorkomen. R2P staat dan ook voor „Responsibility to Protect” (verantwoordelijkheid om te beschermen). Nollkaemper wijst er echter op dat R2P niet ontslaat van de noodzaak tot een mandaat van de Veiligheidsraad voor militair ingrijpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer