Groothandel Kramp slaat vleugels uit
VARSSEVELD (ANP). De technische groothandel Kramp fuseert met zijn Deense branchegenoot Grene en vormt daarmee vanaf volgend jaar de grootste leverancier van onderdelen voor agrarische machines van Europa. Dat maakte Kramp donderdag bekend.
Het nieuwe fusiebedrijf, dat goed is voor een geschatte omzet van 625 miljoen euro, wordt actief in 22 Europese landen. Daar kunnen dealers en monteurs terecht in de webwinkel van beide bedrijven voor circa 700.000 onderdelen, die vervolgens binnen een dag worden bezorgd, zegt het bedrijf. Kramp is al marktleider op dit gebied in Nederland, België en Duitsland. Grene is de belangrijkste partij in Scandinavië, Polen en de Baltische staten, landen waar Kramp nog niet actief is.
Volgens bestuursvoorzitter Eddie Perdok heeft de fusie geen gevolgen voor de werkgelegenheid. „Samen hebben we circa 2400 werknemers in dienst en we houden voor al die mensen plek, ook omdat we de ambitie hebben om te groeien”, stelde hij.
Kramp is er de afgelopen 10 jaar in geslaagd zijn omzet te verdrievoudigen tot 450 miljoen euro. Samen met Grene moet nu een stap verder worden gezet, onder meer in landen waar beide bedrijven nog niet actief zijn. „Zuidoost-Europa is voor ons nog een witte vlek”, gaf Perdok in dat verband aan. „We kijken onder meer naar kansen in Roemenië en Bulgarije.”
Volgens Perdok werken beide bedrijven in een redelijk stabiele markt, die weinig merkt van de problemen in de economie. „Klanten letten op hun uitgaven, maar onderdelen blijven altijd nodig.”
Kramp werd ruim 60 jaar geleden opgericht in de Achterhoek en is sinds enkele jaren voor 40 procent in handen van investeringsmaatschappij NPM Capital. Na de fusie, die verloopt via een aandelenruil, krijgen de huidige aandeelhouders van Grene 20 procent van het gezamenlijke bedrijf in handen. NPM krijgt een belang van 32 procent, het management van Kramp krijgt 48 procent van de aandelen.
Volgens Perdok biedt die structuur voldoende mogelijkheden voor groei en ondernemerschap. Een beursgang van het bedrijf is niet aan de orde.