Economie

Duracell en Corus lijden onder staalconflict

De Amerikaanse fabrikant van batterijen Duracell heeft evenals de Europese staalproducent Corus last van het al anderhalf jaar durende staalconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De batterijtjes zijn gevat in een staalbusje uit IJmuiden. Duracell betaalt daar veel meer voor en Corus verdient er minder aan sinds het in maart vorig jaar door president Bush ingeleide conflict.

ANP
11 November 2003 15:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Corus juicht dan ook, nu de Wereldhandelsorganisatie WTO heeft uitgesproken dat de extra importheffingen tot 30 procent van Bush op Europees staal in strijd zijn met de internationale handelsregels. „Dat is een overwinning voor de EU", aldus een zegsman van Corus. „Als Bush dit naast zich neerlegt, wordt het tijd voor handelsbelemmeringen namens de EU."

Het hoogwaardige staal rond de Duracell–batterijen levert Corus al jarenlang. Op de drie miljoen busjes mag er van Duracell maar eentje een foutje hebben. Een andere producent die deze kwaliteit kan leveren, bestaat niet. Dus bleef Duracell aangewezen op Corus.

Circa 10 procent van het bijzonder hoogwaardige IJmuidense staal gaat regelrecht naar de VS. Ook de auto–industrie is een trouw afnemer. Corus zegt niet te weten hoeveel klanten een andere leverancier hebben gezocht sinds de importheffingen. Ook houdt het concern voor zich hoeveel productie het heeft moeten inleveren. Maar opheffen van de handelsbelemmeringen zou heel goed zijn voor het bedrijf, zei de woordvoerder.

Het is niet duidelijk of de EU met tegensancties komt, wanneer de VS zich van de WTO–uitspraak niets aantrekken. Tweemaal eerder hebben de vijftien lidstaten van de Europese Unie tegenmaatregelen uitgesteld. De ene keer, in juli vorig jaar, toen de VS de sancties iets verlichtten en geen importheffing oplegden voor 420.000 ton staal uit Europa. Twee maanden later zeiden de lidstaten eerst de uitspraak van de WTO af te wachten.

Sinds maart vorig jaar al heffen de VS tussen de 8 en 30 procent extra invoerrechten op Europees staal. Dat deden zij om de eigen industrie te beschermen tegen een toevloed van buitenlands goedkoop staal. De veelal verouderde staalbedrijven in de VS produceren nauwelijks hoogwaardig staal. Een bedrijf als Corus, en vooral de vestiging in IJmuiden, heeft dan ook een grote afzet in het land. Sommige verwerkende bedrijven in de VS zagen hun importprijzen door de maatregel met tientallen procenten omhoog gaan. Deskundigen zeiden dan ook dat de regering–Bush met de maatregel „in eigen voet schoot".

De EU mocht, in afwachting van een uitspraak van de WTO, de VS al treffen met handelsheffingen op onder meer spijkerbroeken en sinaasappelsap. De EU heeft een complete lijst klaarliggen met importheffingen op Amerikaanse producten tot een bedrag van 2,2 miljard dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer