Turks niet verplicht op mavo in Utrecht
De rooms-katholieke St. Gerardus Majella Mavo in Utrecht ziet af van verplichte lessen Turks in de brugklas. Turks wordt een keuzevak.
De directeur van de mavo, T. van Vught, zei maandag in het televisieprogramma NOVA dat hij om financiële redenen afziet van de verplichting. De school heeft 1500 e-mails binnengekregen van mensen die het aanvankelijke plan afwijzen.
Turks wordt nu een van de drie vreemde talen waaruit de eersteklassers er twee moeten kiezen. Het gaat om de talen Frans, Duits of Turks. Engels is verplicht.
De school neemt Turks in het lessenpakket op omdat in de afgelopen jaren het aandeel Turkse kinderen is gegroeid. Twee Utrechtse scholen met kinderen van allochtone afkomst hebben hun deuren namelijk gesloten vanwege een tekort aan leerlingen. De St. Gerardus Majella Mavo telt zo’n 300 leerlingen en de helft van hen is van buitenlandse afkomst. Volgens Van Vught vragen ook kinderen van niet-Turkse afkomst of ze Turks kunnen krijgen of Arabisch. De directeur overweegt ook het Arabisch als keuzevak in te voeren. Het geven van deze talen is volgens Van Vught niet belemmerend voor de integratie. Dat argument gaat voor Turks en Arabisch volgens hem evenmin op als voor Duits en Frans.
Van Vught benadrukt dat de school Turks in het pakket op kan nemen omdat de overheid extra geld beschikbaar stelt. Enkele jaren geleden is besloten het onderwijs in allochtone levende talen in het basisonderwijs af te schaffen. Een deel van het geld is naar het voortgezet onderwijs gegaan. Daarmee kunnen scholen lessen in vreemde talen, zoals Turks, Marokkaans of Arabisch, financieren.
Verschillende fracties in de Tweede Kamer reageerden afwijzend op het voorstel van de Utrechtse mavo om Turks verplicht te stellen. Het zou de integratie belemmeren. Minister Van der Hoeven van Onderwijs en de onderwijsinspectie zien geen problemen. Zij wijzen erop dat scholen krachtens de wet een aantal keuzevakken mag invoeren. Dat varieert van godsdienst tot Russisch en Spaans. Als de school de ouders daarover raadpleegt, is dat volgens een woordvoerder van de minister geen probleem.
De onderwijsbond AOb en de Onderwijsbond CNV staan ook op dit standpunt. Ze willen zich niet met het lesprogramma van een school bemoeien. De Onderwijsbond CNV dat vindt Turks gewoon een moderne Europese taal is als Turkije lid van de Europese Unie is geworden.