Mossad onderzoekt voedselaffaire Israël
De Israëlische veiligheidsdiensten Mossad en Shin Bet zijn volgens de krant Ha’aretz ingeschakeld bij een onderzoek naar babyvoedsel dat met de dood van drie kinderen in verband is gebracht.
De directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Boaz Lev, sluit niet uit dat er met de voeding is geknoeid. „Het is onmogelijk te zeggen of dit opzettelijk is of niet”, zei hij in Ha’aretz.
Het Israëlische voedingsbedrijf Remedia liet het afgelopen weekeinde koosjer babyvoedsel uit de schappen halen nadat drie baby’s waren overleden als gevolg van een zenuwstoornis. Tien andere baby’s liggen in het ziekenhuis, van wie drie in kritieke toestand. De bekendmaking zorgde voor paniek en resulteerde in het uitzonderlijke besluit om ultraorthodoxe Joden tijdens de sabbat te waarschuwen.
De babyvoeding op basis van soja van Remedia is in bijna elke Israëlische winkel te krijgen en wordt ook in orthodox-Joodse gemeenschappen in de Verenigde Staten verkocht. De Amerikaanse voedselgigant Heinz heeft een meerderheidsbelang in het bedrijf. De babyvoeding wordt voor Remedia gemaakt door het Duitse bedrijf Humana Milchunion. Tegen Remedia zijn maandag twee rechtszaken aangespannen waarin meer dan 200 miljoen euro schadevergoeding wordt gevorderd. Remedia en Humana zijn ieder een eigen onderzoek begonnen.
In juni paste Remedia de formule van de voeding een beetje aan „om gelijke tred te komen met de wetenschappelijke ontwikkelingen.” Kort na de verandering van de formule overleed de eerste baby. De twee andere baby’s overleden deze maand. Ze hadden alle drie van het voedsel gegeten.
Nader onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de babyvoeding verantwoordelijk is voor de sterfgevallen. Gezien het geringe aantal sterfgevallen is het mogelijk dat de slachtoffertjes aanleg vertoonden voor stoornissen in het zenuwstelsel. Een van de moeders vertelde dat haar acht maanden oude zoontje geen vijf keer van het voedsel at, maar er wel telkens ziek van werd. „Ik gaf hem in het ziekenhuis te eten. Hij begon te huilen en zijn ogen puilden uit. Daarna verloor hij het bewustzijn”, aldus de moeder, Ilana Michaelov.
Volgens de verpakking bevat het voedsel in de nieuwe samenstelling thiamine (vitamine B1), essentieel voor de ontwikkeling en werking van het zenuwstelsel. Dit bestanddeel is volgens het ministerie van Volksgezondheid echter niet in de voeding aangetroffen. Zo’n 20.000 bezorgde ouders belden het afgelopen weekeinde een speciale hulplijn. De veelgelezen krant Yediot Ahronot wijdde zes pagina’s aan het verhaal.
De aankondiging over de terugname van het voedsel kwam vrijdag na zonsondergang. Omdat de sabbat toen net was begonnen, waren ultraorthodoxe Joden moeilijk bereikbaar.