Buitenland

Iran stopt verrijken uranium voorlopig

Iran stopt dinsdag voorlopig zijn programma om uranium te verrijken. Bovendien heeft Teheran maandag een brief aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) overhandigd waarin het regime bevestigt akkoord te gaan met het aanvullende protocol dat voorziet in uitgebreide en onaangekondigde inspecties van zijn nucleair programma.

Buitenlandredactie
11 November 2003 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Dat heeft de Iraanse ambassadeur voor het atoomagentschap, Akbar Salehi, maandag gezegd. Hij zei dat hij de brief aan het einde van de middag had overhandigd aan de directeur van de nucleaire waakhond, Mohamed al-Baradei. Een IAEA-woordvoerder bevestigde later dat de brief is overhandigd en dat daarbij ook de toezegging is gedaan om voorlopig te stoppen met het verrijken van uranium.

Iran gaat ondertussen gewoon door met zijn kernenergieprogramma. Rusland zal de reactor voor de kerncentrale Bushehr in Iran voltooien en dan beginnen onderhandelingen tussen Teheran en Moskou over nog zo’n centrale, aldus het hoofd van de Iraanse Veiligheidsraad, Hassan Rohani.

Hij sprak maandag met de Russische president Poetin. Die heeft een uitnodiging aanvaard om een officieel bezoek te brengen aan Iran. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn. Rohani zei dat „de Russische leiding heeft laten weten dat de nucleaire samenwerking tussen beide landen beter is dan ooit.”

In een tussenrapport van het IAEA, dat maandag is uitgelekt, blijkt dat er geen bewijs is dat Iran kernwapens ontwikkelt. Aan de andere kant kunnen de rapporteurs niet garanderen dat het Iraanse nucleaire programma strikt vreedzaam is. Zo heeft Teheran toegegeven kleine hoeveelheden plutonium te hebben geproduceerd. Plutonium kan worden gebruikt in kernwapens.

In het rapport wordt kritiek geleverd op de herhaalde pogingen van Iran om de nucleaire activiteiten te verbergen. Hierdoor laadde het land aanvankelijk de verdenking op zich dat het kernwapens aan het produceren was.

Wel meldt het document, geschreven door IAEA-directeur al-Baradei, dat Iran vanaf 12 september wel goed meewerkt met de inspecties van het agentschap. In die maand liep de deadline af voor Iran om inzicht te geven in het kernprogramma. Verder staat in het rapport dat het nog wel even zal duren voordat zeker is dat het Iraanse kernprogramma uitsluitend voor vreedzame doeleinden wordt aangewend.

Over ruim een week zal het rapport worden besproken door vertegenwoordigers van 35 landen in een commissie van het IAEA. De Verenigde Staten willen graag dat deze commissie verklaart dat Iran niet goed meewerkt met de inspecties en dat de zaak wordt doorgespeeld aan de Veiligheidsraad. Dit VN-orgaan kan sancties aan Iran opleggen.

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat zijn land voorbeeldig samenwerkt met het IAEA. Daarom zijn volgens hem de vijanden van Iran, die hun hoop hadden gevestigd op het verzamelen van de wereldgemeenschap tegen Irans kernenergie, nu bitter teleurgesteld.

De speciale VN-gezant voor de vrijheid van meningsuiting, Ambeyi Ligabo, heeft maandag Iran gevraagd alle dissidenten vrij te laten. Ook de vooraanstaande wetenschapper Hashem Aghajari zou op vrije voeten moeten komen. De Iraanse regering heeft volgens hem toegezegd de zaken tegen de dissidenten nogmaals te bestuderen.

Ligabo heeft een ontmoeting gehad met de gevangen wetenschapper, wiens terdoodveroordeling in juni is omgezet in een gevangenisstraf van vier jaar. Aghajari is veroordeeld, omdat hij tijdens een toespraak het Iraanse regime en de islam zou hebben beledigd. Volgens Ligabo moet de gehandicapte professor om gezondheidsredenen onmiddellijk worden vrijgelaten.

„Je kunt niet voor jezelf zorgen als je in de gevangenis zit. Het is belangrijk dat hij wordt vrijgelaten, zodat hij voor zichzelf kan zorgen.”

Aghajari staat in het streng islamitische Iran bekend om zijn seculiere zienswijze. Vorig jaar juni beschuldigde hij in een toespraak enkele functionarissen ervan een fundamentalistische versie van de islam te willen invoeren. Hij werd daarop terdoodveroordeeld, maar na protesten in het hele land en grote internationale verontwaardiging, deed het hooggerechtshof een nieuwe uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer