ABN Amro op termijn staatsbank af
DEN HAAG (ANP). „Too big to fail”. Dat was ABN Amro in 2008: het omvallen van de bank als gevolg van de kredietcrisis zou het financiële systeem in Nederland ontwrichten. Het kabinet-Balkenende IV besloot in te grijpen en zette het zwaarste wapen in: nationalisatie.
Op 3 oktober van dat jaar maakte toenmalig minister Wouter Bos van Financiën bekend dat de Nederlandse staat 16,8 miljard euro betaalt voor ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis, een bedrag dat inmiddels is opgelopen tot bijna 21,7 miljard euro.
Bos kreeg destijds veel lof toegezwaaid voor zijn krachtdadig optreden. Weekblad Elsevier koos de PvdA’er als Nederlander van het jaar.
Vier jaar later zeiden verscheidene (ex-)bankiers en andere deskundigen tegenover de parlementaire enquêtecommissie die het overheidsoptreden in de kredietcrisis onderzocht, dat te veel was betaald voor ABN Amro. De commissie zelf kwam in haar eindrapport tot de conclusie dat de prijs in geen verhouding stond tot de bedrijfseconomische waarde.
Analisten en andere deskundigen zeggen dat het nu verkopen van dit ‘tafelzilver’ onverstandig is omdat het bij lange na niet oplevert wat de overheid ervoor heeft betaald. Het kabinet besloot vrijdag om volgend jaar te bekijken of het financiële klimaat rijp is voor een beursgang.
Niet lang geleden was ABN Amro, in 1990 ontstaan uit de fusie tussen ABN en Amro, nog een van de grootste financiële instellingen ter wereld, met meer dan 100.000 werknemers. Door overnames had het concern een stevige positie verworven in de Verenigde Staten en tal van andere landen. In 2006 boekte het concern nog een winst van ruim 4,7 miljard euro.
In 2007 kwamen er barsten in ‘De Bank’. De groei stagneerde en het lukte niet de kosten terug te dringen. De druk van hedgefondsen op het bestuur onder leiding van de toenmalige en veel bekritiseerde topman Rijkman Groenink nam toe. ABN Amro werd de speelbal van een overnamestrijd.
In oktober van dat jaar werd ABN Amro gekocht door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis voor circa 72 miljard euro en vervolgens opgesplitst. Fortis kwam een jaar later in grote problemen door de kredietcrisis, de ondergang van ABN Amro dreigde, het kabinet greep in en een staatsbank was geboren.
ABN Amro, dat wordt geleid door oud-minister van Financiën Gerrit Zalm, boekte vorig jaar een nettowinst van 948 miljoen euro. Het concern telt bijna 23.000 werknemers.