Kabinet: Beursgang beste optie voor ABN Amro
Een beursgang voor staatsbank ABN Amro is op termijn de „beste optie”. Het kabinet heeft daarover op voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een principebesluit genomen.
Een beursgang is mogelijk wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan: de financiële sector moet voldoende stabiel zijn, er moet voldoende interesse zijn in de markt en de onderneming moet er klaar voor zijn. Over een jaar zal het kabinet opnieuw beoordelen of aan genoemde voorwaarden wordt voldaan. „Pas dan wordt definitief de afweging gemaakt of een beursgang opportuun is”, aldus het ministerie van Financiën.
Voor verzekeraar ASR kiest het kabinet op een later moment voor een beursgang of onderhandse verkoop. Dat wordt over een half jaar bekeken.
De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het besluit van het kabinet. „Wij zijn positief”, zegt Aukje de Vries namens de VVD. De liberalen wilden altijd al dat de Staat zijn belang in de bank volledig van de hand zou doen. Belangrijk is voor de VVD de timing en de manier waarop ABN naar de beurs gaat: „Nu ABN de tijd geven om zich klaar te maken en dan volgend jaar een definitief besluit, dat is prima.” Zij is ook tevreden over de constructie die ABN moet beschermen tegen het uit elkaar trekken door een nieuwe eigenaar.
Voor PvdA-Kamerlid Henk Nijboer moet voorop staan dat ABN ook in de toekomst dienstbaar aan de klant blijft, „gericht op het dienen van de samenleving en niet gericht op korte termijn eigen gewin”.
Op dit moment wordt geschat dat de waarde van ABN Amro bij een beursgang kan groeien naar een bedrag van rond de 15 miljard euro. De Staat kocht ABN in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft in de bank inmiddels in totaal 21,66 miljard gestoken. Aan ASR is inmiddels 3,65 miljard uitgegeven. De waarde van deze verzekeraar wordt geschat tussen de 2,15 en 2,3 miljard euro.
Geen kopers
Er hebben zich de afgelopen tijd geen kopers gemeld voor ABN Amro. Mochten die zich de komende tijd alsnog melden, dan is er ruimte om in gesprek te gaan. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat in een toelichting op het kabinetsbesluit.
Uit onderzoek is gebleken dat een beursgang de beste optie is. Op dit moment zijn er geen kopers die een grote onderneming als ABN direct zouden willen kopen of ermee fuseren, zei Dijsselbloem. Ook voor een onderhandse verkoop was geen interesse.
Bij een beursgang doet de Staat alle aandelen van de hand. Het kabinet legt daarmee oproepen uit de Kamer om in elk geval een ‘gouden’ aandeel te houden, naast zich neer. Volgens Dijsselbloem is het mogelijk om ook zonder gouden aandeel de bank met bepaalde constructies te beschermen. Met het oog op de concurrentieverhoudingen in de financiële sector is het dan beter alle aandelen te verkopen.
Die beschermingsconstructie zal bestaan uit een stichting die aandelen met een grote zeggenschap krijgt en zodoende een vijandige overname die de continuïteit van het bedrijf in gevaar kan brengen, kan tegenhouden. Dijsselbloem zei verder dat de aandelen bij een beursgang niet allemaal in één keer in de verkoop gaan. Dat zal mogelijk gaan in drie tranches van een derde van de aandelen.
Hoorzitting
CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum wil na het reces een hoorzitting over het kabinetsbesluit om de staatsbank naar de beurs te brengen. Hij wil wetenschappers en deskundigen uit de financiële sector horen.
Van Hijum is tevreden dat het kabinet geen overhaaste stappen zet bij de verkoop van ABN. Voorstellen van het CDA voor bijvoorbeeld een ‘gouden aandeel’ van de Staat, wijst Dijsselbloem volgens hem „beargumenteerd” af. Maar hij wil in een hoorzitting juist horen wat anderen daarvan vinden.
D66-Kamerlid Wouter Koolmees steunt het idee van een hoorzitting. Het besluit van het kabinet om ABN op termijn naar de beurs te brengen is „in lijn” met wat D66 altijd heeft gezegd. Wij zijn voor een volledige beursgang met garanties om te voorkomen dat we weer dezelfde fouten als in het verleden maken. We mogen de bank niet weer uit elkaar laten trekken.’’
Koolmees vindt het verstandig dat het kabinet over een jaar weer bekijkt of een beursgang mogelijk is.