Binnenland

Opvoeden van een KNGF Geleidehond werkt verslavend

Carat, Spencer, Melle, Acda… De namen op het raam naast de voordeur van Mieke Geuverink in Losser spreken boekdelen. Ze krijgt jaarlijks een nieuwe hond van KNGF Geleidehonden. „Het werkt verslavend. Een pup is onbevangen en afhankelijk. Én je zet je in voor een prachtig doel.”

22 August 2013 20:50Gewijzigd op 15 November 2020 05:25
Pacey is alweer de elfde pup van KNGF Geleidehonden die Mieke Geuverink uit Losser een jaar lang opvoedt. Ze geniet van dit werk. „Je doet het voor een prachtig doel.” beeld Jan van de Maat
Pacey is alweer de elfde pup van KNGF Geleidehonden die Mieke Geuverink uit Losser een jaar lang opvoedt. Ze geniet van dit werk. „Je doet het voor een prachtig doel.” beeld Jan van de Maat

Het bezoek wordt in de huiskamer verwelkomd door drie labradors. Wilson, de hond van het gezin Geuverink. Bram, de hond van een vriendin die tijdens kantooruren bij Geuverink bivakkeert. Én Pacey, een tien maanden oude hond van KNGF Geleidehonden.

Pacey is alweer de elfde hond die Mieke Geuverink (58) onder haar hoede heeft. Ze is verknocht aan het dier. „Als hij om medische redenen niet aan de opleiding van het KNGF zou kunnen beginnen, dan mag hij hier blijven. Het is zo’n lief beest.”

Ze voelt zich ook extra verbonden met sommige andere honden. „Zazou was een boef. Ik moest bijna een traantje wegpinken toen zij na een jaar weer vertrok. Misschien omdat ik zo intensief met haar bezig was geweest.”

Voordat een geleidehond aan het werk kan, doorloopt hij een heel traject. Het eerste jaar brengt hij in een gastgezin door. Daarna volgt een opleiding van circa acht maanden. Jaarlijks brengt KNGF Geleidehonden uit Amstelveen zo’n 200d pups bij gastgezinnen onder. Voor dit najaar zoekt de organisatie nog een plekje voor ten minste dertig pups. Het is vrijwilligerswerk. Gemaakte onkosten worden vergoed.

Geuverink kwam in 2001 in aanraking met het KNGF. „Onze hond speelde in het bos altijd met een geleidehond. Ik raakte in gesprek met zijn baasje en besloot ons aan te melden als gastgezin.”

Het gezin voldeed aan de criteria van het KNGF. De jongste van de drie kinderen zat op school, hun huis staat in een woonwijk, de tuin is besloten en Mieke Geuverink heeft tijd om zich over een jonge hond te ontfermen.

„Een pup is tussen de zeven en de acht weken oud als hij bij je komt en heeft veel aandacht nodig. Daarvoor moet je wel thuis zijn. Als hij wat groter is, leer je hem dat hij geleidelijk aan enige tijd alleen thuis kan blijven.”

Wie is geschikt om een KNGF-pup op te voeden?

„Iedereen die van dieren houdt, kan dit. Het KNGF heeft prima begeleidingsmateriaal en biedt ondersteuning. Je kunt de mede­werkers altijd bellen. Elke zes weken komt er een consulent van de organisatie langs. De eerste keren thuis, daarna in de stad of bijvoorbeeld op het perron. Ik ken 65-plussers die er voor het eerst aan beginnen. Een hond een jaar opvoeden, is ook te overzien.”

Wat moet u een hond bijbrengen?

„Hij moet in de goot plassen, en niet in het plantsoen. Het is van belang dat hij went aan de geluiden van de winkel, de stad en leert reizen met de bus en de trein. Daarnaast moet een pup wennen aan kinderen. Hiervoor bezoek ik onder andere groep 4 van de basisschool in Losser. Ik werk veel met het fluitje dat zijn baas later ook gebruikt. Een hond moet ook dingen afleren. Als hij in een schoen bijt, geef ik hem zijn eigen knuffel en beloon hem als hij daarmee verder gaat. Straffen is er niet bij, want een hond dient vertrouwen in mensen te houden.”

U voedt inmiddels de elfde hond op. Wat is er zo leuk aan een pup in huis?

„Een pup is zacht, onbevangen, levendig en aanhankelijk. Hij geeft je veel terug. Onze kinderen, van wie er nog één thuiswoont, zijn nog steeds enthousiast over deze honden. Je zet je in voor een prachtig doel. Een geleidehond zorgt voor mobiliteit, maar is ook een maatje voor zijn baas en geeft hem onvoorwaardelijke liefde.”

Welke nadelen kleven er aan een pup in huis?

„Als het koud of nat is, moet je naar buiten. Met een pup zelfs regelmatig. Maar daar ben ik na al die jaren wel aan gewend. Nee, ik kan geen nadelen noemen.”

Valt het afscheid u moeilijk?

„Leuk is het nooit. Gelukkig duurt de terugrit van Amstelveen naar Losser twee uur en hebben we dan onze eigen hond nog in de auto. Onderweg stappen we een keer uit voor een lange wandeling. Als ik de volgende ochtend wakker wordt, houd ik mij maar het doel van het opvoeden van een puppy voor ogen.”

Werken alle puppies uiteindelijk als geleidehond?

„Nee, gemiddeld 60 procent. Van onze honden is 40 procent geleidehond geworden. Een geleidehond moet aan bepaalde kwaliteiten voldoen.

Soms halen ze dat niet door gedrag of een medisch gebrek. Het is verdrietig te horen dat ze het einddoel niet halen, maar er wordt altijd een goed tehuis voor ze gezocht.”

Hoe vormend is het opvoeden van een pup?

„Je leert doorzetten. Voor de kinderen is het goed om te merken dat het belangrijk is je voor anderen in de zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer