Kinderdijkse molens 100.000 keer bezocht
KINDERDIJK. „We zijn blij met iedere bezoeker van de Kinderdijkse molens. Er zijn dit jaar al heel veel mensen geweest; u bent de 100.000e gast in dit prachtige gebied dat een stukje laat zien van het watermanagement van weleer.”
Glunderend verrast burgemeester D. R. van der Borg van Molenwaard Wim en Ineke Vlasblom uit Nuenen met een bos bloemen. Wim Vlasblom is de 100.000e bezoeker. Cees van der Vlist, directeur van de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk, is blij dat de mijlpaal wordt bereikt met een Nederlandse groep. „Zeker 80 procent van onze bezoekers zijn buitenlanders.” Hij constateert dat het bezoek aan de wereldvermaarde molens in de lift zit. „We hebben een paar moeilijke jaren gekend, maar de aantallen stijgen weer. We lopen met de 100.000e bezoeker een paar weken voor op vorig jaar. In 2012 kwamen er zo’n 130.000 betalende gasten. Daar gaan we zeker overheen.”
Die inkomsten heeft de stichting –mede door teruglopende subsidies– hard nodig om het Kinderdijkse werelderfgoed in stand te houden. Alleen al het onderhoud van de negentien molens uit de 18e eeuw kost pakweg 3 ton per jaar. „Ons doel is om dit unieke landschap voor de toekomst te bewaren en bovendien het verhaal van dit bijzondere gebied te vertellen. Het gaat niet alleen om de molens, maar ook om de sloten, dijken en gemalen.”
Sinds een aantal jaar wordt Kinderdijk in toenemende mate bezocht door buitenlanders die een riviercruise maken. Van der Vlist en zijn mensen spelen daarop in door gidsen op te leiden die de vooral Engelstalige bezoekers rondleiden. „Ze vragen je het hemd van je lijf. Willen weten of onze ouders ook molenaar waren, en waarom die molens destijds niet groter zijn gemaakt. Dat is omdat de bomen niet langer waren.” De meeste bezoekers maken gebruik van een arrangement: eerst een film bekijken in het bezoekerscentrum; daarna lopend, per fiets of met een bootje het gebied in. De met bloemen verraste Wim Vlasblom: „We mogen als land trots zijn op onze historie.”