Buitenland

Brazilië en Londen in clinch over aanhouding

LONDEN (ANP). Groot-Brittannië en Brazilië zijn het volstrekt met elkaar oneens over de aanhouding van de partner van een journalist die betrokken was bij de recente onthullingen over Amerikaanse en Britse geheime diensten. De Britse politie hield de 28-jarige David Miranda uit Brazilië zondag 9 uur lang vast op de Londense luchthaven Heathrow. Ze ondervroeg hem en nam hem zijn computer en een harde schijf af. Miranda heeft juridische stappen ondernomen om te voorkomen dat de politie de in beslag genomen apparatuur onderzoekt. Brazilië vindt dat er „geen rechtvaardiging is” voor de actie en ontbood dinsdag de Britse ambassadeur in het land om hiertegen te protesteren.

20 August 2013 18:51Gewijzigd op 15 November 2020 05:23

Miranda is de partner van journalist Glenn Greenwald van de Britse krant The Guardian. Greenwald publiceerde de laatste maanden over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ op basis van documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Miranda was onderweg van Berlijn naar Rio de Janeiro en had naar eigen zeggen „materialen” bij zich van de Amerikaanse filmmaakster Laura Poitras die voor Greenwald waren bestemd. Poitras werkt ook aan verhalen over de NSA-affaire.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dinsdag dat „de politie en de regering de plicht hebben het publiek te beschermen”. Volgens de verklaring moet de politie handelen als ze denkt dat iemand „zeer gevoelige gestolen informatie heeft die terroristen kan helpen”. De politie had eerder al laten weten dat het aanwenden van terrorismewetgeving om de Braziliaan tegen te houden „juridisch en procedureel” in de haak was. Miranda zelf heeft Groot-Brittannië beschuldigd van een „totaal misbruik van macht” en wil dat een rechter zich buigt over de wettigheid van zijn hechtenis.

De hoofdredacteur van The Guardian, Alan Rusbridger, meldde een andere opmerkelijke stap. De Britse regering dreigde met juridische stappen als de redactie de documenten van Snowden niet zou vernietigen of zou overhandigen. Dat gebeurde 2 maanden geleden via een „zeer hoge overheidsfunctionaris” en later volgde nog een telefoontje „vanuit het centrum van de regering”. De krant besloot de informatiedragers te vernietigen, gadegeslagen door geheim agenten. Overigens beschikt de krant volgens hem nog steeds over de informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer