Politiek

„Westerse pers doorziet moslimbroeders niet”

APELDOORN/DEN HAAG. Nederlandse Egyptenaren staan eensgezind achter de operatie van het 
Egyptische leger tegen pro-Morsi­betogers. „Het leger heeft mandaat op te treden tegen geweld”, maakten ze maandag duidelijk tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Ze hekelden de rol van westerse media.

Mark Wallet
20 August 2013 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 05:22
Vertegenwoordigers van Nederlandse Egyptenaren waren maandag in de Tweede Kamer voor een rondetafelgesprek met Kamerleden over de situatie in Egypte. Foto ANP
Vertegenwoordigers van Nederlandse Egyptenaren waren maandag in de Tweede Kamer voor een rondetafelgesprek met Kamerleden over de situatie in Egypte. Foto ANP

De koptische kerkleiding en de interim-regering van Egypte leverden afgelopen weekeinde scherpe kritiek op de westerse berichtgeving over de crisis in hun land. De koptische paus Tawadros II maakte zich zondag ongewoon boos en raadde de westerse media aan hun oor eens te luisteren te leggen op de pleinen waar de „bloeddorstige” moslimbroederschap demonstreerde.

De Egyptische interim-regering stuurde alle buitenlandse correspondenten in het land intussen een document toe waarin wordt aangegeven hoe zij over Egypte moeten berichten. Het stuk hekelt „de vooringenomenheid van sommige westerse media tegenover de moslimbroederschap.” Zij zouden nalaten de terreurdaden van de groepering voor het voetlicht te brengen.

Dezelfde gevoelens bleken maandag te leven onder Nederlandse Egyptenaren. Op initiatief van CU-Kamerlid Voordewind waren vertegenwoordigers van zowel christelijke als islamitische Egyptenaren in Nederland naar Den Haag gekomen voor een gesprek met vertegenwoordigers van diverse politieke partijen. Ze maakten duidelijk dat de media een te rooskleurig beeld schetsen van de moslimbroeders, waarna politici op basis van „onjuiste” informatie hun positie bepalen.

„Waarom vraagt niemand zich af waaróm er zo veel leden van de moslimbroederschap zijn gedood?” foeterde pastor Yusuf Mansur van de koptische kerk in Eindhoven. „Ze zijn zwaar gewapend. Dan vraag ik: Wat zou de Nederlandse politie doen als zich een grote groep gewapende mannen op straat begeeft?” De opmerking van de pastor kon rekenen op applaus van de aanwezige Egyptenaren in Den Haag.

Ook andere vertegenwoordigers lieten zich in begripvolle bewoordingen uit over het legeroptreden in Egypte. „Het leger heeft het mandaat op te treden tegen geweld”, maakte de islamitische Abel Aliem van de Egyptenaren Unie duidelijk. „Onderhandelen was niet meer mogelijk, dus bleef er geen andere optie over.” Het ontlokte VVD-Kamerlid Ten Broeke de uitspraak dat er wel „erg luchtig” voorbij werd gegaan aan de bijna duizend doden die de afgelopen week zijn gevallen.

Hoewel de Nederlandse Egyptenaren blijk gaven van grote eensgezindheid, bestond er verschil van mening over de vraag of de moslimbroederschap verboden moet worden of nog een kans moeten krijgen. „Nog een keer? Nooit!” riep een van de aanwezigen. Anderen zagen echter nog kans voor de gematigde krachten binnen de beweging. „Ze mogen meedoen, maar op democratische manier”, zei Ibrahim Farouk van het Arabische Lenteforum.

Dat het leger ondemocratisch heeft opgetreden door president Morsi af te zetten, wil er bij de Nederlandse Egyptenaren niet in. „Ja, Morsi is democratisch verkozen met de stem van 13,5 miljoen Egyptenaren”, maakte pastor Yusuf duidelijk. „Maar er gingen zeker 30 miljoen mensen de straat op om te betogen tegen zijn beleid. Volgens mij kan het niet democratischer.”

De aanwezigen waren het erover eens dat Morsi er een potje van heeft gemaakt en riepen de Nederlandse politici op het interim-regime in Egypte te blijven steunen.

Een imam maakte zich boos om de verwoesting van tientallen kerken in Egypte. „Het is onmogelijk jezelf een moslim te noemen en een kerk in brand te steken”, zei hij. „Religieuze huizen moeten voor iedereen heilig zijn.” Hij maakte zich sterk voor een dialoog tussen christenen en moslims. Daar was iedereen het mee eens, maar hoe dat precies vorm moet krijgen, bleef onduidelijk.


Feije Duim, medewerker Midden-Oosten van Kerk in Actie, pleitte maandag voor een terughoudende reactie vanuit de Nederlandse kerk op Egypte. „Laten we ons hoeden voor al te simpele conclusies, oplossingen en oordelen, en vooral ons oor te luisteren leggen bij wat onze Egyptische partners erover zeggen”, zei hij maandag.

Een hoge koptische kerkleides maakte aan Duim duidelijk dat de Egyptische christenen niet gebaat zijn bij een uitzonderingspositie. Duim: „De kerk wil er juist zijn voor heel Egypte. Kerkleiders maken duidelijk dat rechtshandhaving nu het allerbelangrijkste is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer