KPMG-accountant van Vestia krijgt berisping
ZWOLLE (ANP). De accountant van KPMG die de boeken van woningcorporatie Vestia heeft goedgekeurd, krijgt een berisping van de tuchtrechter. De Accountantskamer in Zwolle oordeelde maandag dat de hij de controle van de jaarrekening 2010 niet kritisch genoeg heeft beoordeeld. Daardoor gaf hij onterecht een goedkeurende accountantsverklaring af.
Accountantskantoor KPMG kan nu waarschijnlijk forse schadeclaims tegemoetzien, laat Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) weten. Er hebben zich al verschillende gedupeerde partijen bij de adviseur gemeld om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. „De verliezen die zijn ontstaan door het langer doorzieken van gevaarlijke derivaten, bedragen vele honderden miljoenen. Die zijn KMPG zeker aan te rekenen.”
Lakeman was naast toezichthouder AFM en Vestia een van de partijen die een klacht tegen de accountant hadden ingediend.
Vestia kwam in 2012 in grote financiële problemen door de aanschaf van de risicovolle beleggingsproducten. De corporatie werd met een schuldenpost van meer dan 2 miljard euro opgescheept en die is voor een deel bij andere corporaties beland. „Door zijn verzuim heeft de betrokken accountant op een niet te onderschatten wijze de gedrags- en beroepsregels overtreden”, luidt het oordeel van de tuchtrechter.
Volgens Lakeman, die ook bekendheid verwierf door zijn claims tegen de DSB Bank, zijn de andere woningcorporaties flink benadeeld door de problemen bij Vestia. Ook ontslagen werknemers zijn slachtoffer. En huurders hebben extra huurverhoging voor de kiezen gekregen doordat Vestia uit de brand geholpen moest worden, zegt hij.
Dat de accountant slechts een berisping en geen schorsing heeft gekregen, vindt Lakeman niet heel verwonderlijk. „Hij werkt nu niet meer als accountant en hij is al in de ban gedaan en afgeserveerd door zijn werkgever. KPMG heeft zijn accountantsverklaring zelfs ingetrokken. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”
De klachten die waren ingediend tegen een accountant van Deloitte, die andere jaarverslagen van Vestia heeft gecontroleerd, zijn ongegrond verklaard. Naar het oordeel van de tuchtrechter had deze zich meer ingespannen om de financiële situatie bij Vestia correct in de boeken te zetten.