Economie

„Industrie VS gaat inlopen op China”

WASHINGTON (AFN). Nadat de Amerikaanse industrie jarenlang terrein heeft moeten prijsgeven aan China en andere sterke exporterende landen, krabbelen Amerikaanse producenten nu langzaam uit het dal. De maakindustrie herpakt zijn concurrentiepositie, schrijft The Wall Street Journal maandag.

19 August 2013 11:31Gewijzigd op 15 November 2020 05:21
New York. Foto EPA
New York. Foto EPA

Het handelstekort voor de industrie is in de eerste helft van dit jaar met 225 miljard dollar iets verbeterd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (227 miljard dollar), citeert de krant econoom Ernest Preeg, die de gegevens heeft becijferd. Het zou gaan om de eerste verbetering in jaren. „Een hoopvolle ontwikkeling”, aldus de econoom die verbonden is aan een onderzoeksgroep die wordt gefinancierd door de industrie. Het handelstekort of -overschot geeft het verschil weer tussen de export en import van een land.

Ook de Boston Consulting Group (BCG) voorspelt een forse opleving van de Amerikaanse maakindustrie, vooral omdat deze geholpen wordt door lagere energiekosten en stagnerende lonen. Volgens de groep zouden tegen 2020 mogelijk 2,5 tot 5 miljoen nieuwe banen in de VS kunnen bijkomen, als de ontwikkeling zich doorzet en er ook productie uit Aziatische landen wordt teruggehaald. De werkloosheid zou dan met twee tot drie procentpunten kunnen dalen, van de huidige stand van 7,4 procent.

Momenteel hebben 12 miljoen Amerikanen een baan in de maakindustrie. Twintig jaar geleden was dat nog bijna 17 miljoen. President Barack Obama heeft de opleving van de industrie tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. En de inspanningen van de overheid en bedrijven lijken ook vruchten af te werpen. De krant noemt onder meer Harley-Davidson, Caterpillar en General Electric als voorbeelden van bedrijven die de afgelopen jaren de export hebben kunnen opvoeren of productie terug hebben gehaald naar de VS.

Volgens BCG kan de VS inmiddels industrie lokken met de laagste productiekosten in de ontwikkelde wereld. De energie en loonkosten liggen lager dan in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Japan en Frankrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer