Economie

Beslag prijzengelden Staatsloterij opgeheven

Het beslag dat European Wireless Lotery Holding (EWLH) heeft laten leggen op het prijzengeld van de Staatsloterij is opgeheven. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft maandag in een kort geding besloten dat het beslag onterecht is. Wel moet de Staatsloterij een bankgarantie van 10 miljoen euro afgeven.

ANP
10 November 2003 14:25Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

EWLH had beslag laten leggen op banktegoeden van de Staatsloterij ter waarde 225 miljoen euro. De rechter noemde dit echter een „draconisch bedrag". De Staatsloterij heeft toegezegd maandagmiddag nog met de bankgarantie te komen.

Het gokbedrijf EWLH ligt met de Staatsloterij in de clinch, omdat een nieuw spel niet van de grond is gekomen. De twee partijen zouden dit voorjaar samen het spel Sevens opzetten. Minister Donner van Justitie haalde echter een streep door de plannen door deze sms–loterij te verbieden.

De schade van de mislukking wil EWLH verhalen op de Staatsloterij. Het bedrijf loopt naar eigen zeggen de komende twintig jaar meer dan 200 miljoen euro aan inkomsten mis nu Sevens niet doorgaat. Met de beslaglegging op het prijzengeld wilde EWLH verzekerd zijn van een schadevergoeding.

Maar EWLH eist volgens de advocaat van de Staatsloterij, W. Hendriksen, een „schadevergoeding voor de eeuwigheid". Het contract tussen beide bedrijven was volgens hem slechts zeseenhalf jaar geldig. De raadsman schat de schade dan ook veel lager, tussen de 10 miljoen en 16 miljoen euro.

EWLH heeft volgens Hendriksen alleen beslag laten leggen op het prijzengeld om de Staatsloterij onder druk te zetten. Hij beschuldigde directeur A. Geul van het gokbedrijf ervan via de pers zijn eigen positie te versterken door de Staatsloterij slecht af te schilderen.

De advocaat van EWLH, H. Lohman, zei echter dat de directeur slechts reageerde op foutieve informatie die de Staatsloterij over het mislukken van Sevens gaf. „EWLH zal geen sitting duck zijn als de Staatsloterij zelf actief de pers opzoekt en de feiten verdraait."

De rechter raadde de partijen aan nogmaals rond de tafel te gaan zitten om de zaak te schikken. Hij zei dat de beslaglegging niet ondeugdelijk was, omdat de Staatsloterij is tekortgeschoten bij de oprichting van Sevens. „Maar daar valt over te twisten", voegde hij daar wel aan toe. „EWLH moet zich dus niet gelijk rijk rekenen."

„We proberen al maandenlang tot een schikking te komen", zei EWLH–directeur Geul maandag na de uitspraak. Toch heeft hij niet alle hoop verloren op een vreedzame oplossing. „Maar als we er samen niet uitkomen dan blijft alleen de bodemprocedure over." Deze procedure loopt al.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer