KPN keert weer dividend uit
Aandeelhouders van KPN krijgen weer dividend uitgekeerd. Ze ontvangen 12 eurocent per aandeel voor heel 2003. Dat heeft het telecomconcern maandag gemeld bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Met de winstuitkering is bijna 0,3 miljard euro gemoeid.
KPN keerde voor het laatst winst uit in 2000. Dat gebeurde toen in de vorm van aandelen. Als de aandeelhouders het nieuwe dividendvoorstel goedkeuren op de aandeelhoudersvergadering van 15 april 2004, betaalt de onderneming deze keer in contanten.
Een paar maanden geleden stelde KPN pas volgend jaar over het dividendbeleid te willen praten. Dat riep vragen op onder beleggers die vonden dat de onderneming gezond genoeg was om dividend uit te keren. „We willen voldoen aan de roep van aandeelhouders", zei bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer maandag.
De onderneming realiseerde in het derde kwartaal een winst na belastingen van 172 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 38 miljoen. Deze winst lag iets onder de verwachting van analisten. Het is wel de vijfde kwartaalwinst op rij, nadat KPN in het tweede kwartaal van 2002 een recordverlies van 9,3 miljard euro in de boeken moest schrijven.
De omzet steeg met 1,8 procent tot ruim 3 miljard euro. Daarbij presteerde de divisie mobiele telefonie, met een omzettoename van 6,5 procent tot 81 miljoen euro, beter dan de divisie vaste telefonie (0,8 procent).
Voor deze divisie Mobiel stelde KPN de verwachte omzetgroei voor heel 2003 naar beneden bij, van 10 procent naar 9 procent. Dat komt door de iets tegenvallende klantenaanwas bij de Belgische dochteronderneming BASE. Daarentegen paste het concern de verwachte winsttoename (voor rente, belasting en afschrijvingen) naar boven bij, van 10 procent naar 12 procent. Bij de divisie Mobiel steeg het aantal klanten met 398.000 naar een totaal van 14,2 miljoen.
Terwijl mobiele telefonie groeide, bleef de omzet van het vaste net onder druk staan. De consument kan voor een vaste telefoonverbinding kiezen uit meer aanbieders dan KPN, die elkaar dan ook heftig bevechten. Daarnaast was in het tweede kwartaal in 7 procent van de huishoudens de vaste telefoonverbinding de deur uitgedaan ten gunste van een mobieltje. Een kwartaal later was dat 8 procent. „Die ontwikkeling gaat door", constateerde Scheepbouwer.
De topman presenteerde snel breedbandinternet als de motor achter de groei van KPN. Via zijn internetdochters Het Net, XS4ALL en Planet Internet domineert KPN de markt voor snel adsl–internet. In het derde kwartaal groeide het aantal adsl–klanten met 96.000, waardoor het totale aantal op 609.000 uitkwam. „We verwachten eind 2003 ruim 700.000 klanten te hebben."
Op de totale markt voor breedband, waartoe KPN ook kabelinternet rekent, heeft het concern een aandeel van 37 procent. Circa 20 procent van de Nederlandse huishoudens heeft nu een vorm van breedbandinternet. In totaal heeft de helft van de huishoudens een internetverbinding. „Er is duidelijk nog ruimte voor groei", constateerde Scheepbouwer.
Bij KPN’s internetdienst i–mode voor de mobiele telefoon groeide het aantal klanten met 188.000, waardoor de teller op 541.000 eindigde. Het concern blijft vasthouden aan de doelstelling van 1 miljard klanten aan het einde van dit jaar. KPN is met i–mode actief in Nederland, Duitsland en België.
KPN bracht zijn nettoschuld in het derde kwartaal terug tot 9,4 miljard euro tegen 13,9 miljard een jaar eerder. „We verwachten eind 2003 uit te komen op een nettoschuld van rond de 9 miljard", zei Scheepbouwer.
Het concern maakte maandag verder bekend dat de raad van bestuur van samenstelling verandert. Leo Roobol, bestuurslid en directeur van de divisie vaste telefonie, legt zijn werk per direct neer om gezondheidsredenen. Hij blijft wel adviseur van de raad van bestuur. Eelco Blok, directeur Operator Vaste Net, neemt Roobols functie waar.