Japanse coalitie behoudt meerderheid in parlement
De coalitie in het 480 zetels tellende Japanse parlement heeft bij de verkiezingen van zondag licht verloren. Ze behoudt evenwel de meerderheid, waardoor premier Koizumi aan de macht kan blijven. De eerste minister maakte maandagochtend bekend door te regeren met dezelfde ministersploeg.
Koizumi’s partij kan opnieuw op een absolute meerderheid in het parlement rekenen nadat coalitiegenoot Nieuwe Conservatieve Partij (NCP) heeft besloten te fuseren met de Liberaal Democratische Partij (LDP). Reden van het samengaan is de magere uitslag voor de NCP, aldus het Japanse persbureau Kyodo maandag. De partij bleef steken op vier zetels.
De LDP kwam uit op 240 zetels, inclusief drie zetels van onafhankelijke kandidaten die zondagavond en maandag overstapten of terugliepen naar de LDP. Een derde colatiegenoot, de Nieuwe Kometo Partij, haalde 34 zetels in het Huis van afgevaardigden. De coalitie verloor in totaal tien zetels en komt nu uit op 278 vertegenwoordigers.
Grote winnaar was de oppositionele Democratische Partij van Japan (DPJ) onder leiding van Noato Kan. De partij verwierf 177 zetels tegen 137 zetels bij de vorige verkiezingen. Kan moest echter erkennen dat de coalitie een nieuw mandaat heeft gekregen. De LDP van Koizumi regeert nagenoeg onafgebroken vanaf 1955 in Japan.
Voor Koizumi waren de verkiezingen een eerste test sinds zijn aantreden medio 2001. De soms nogal excentrieke eerste minister kondigde een ambitieus economisch herstelprogramma aan met privatisering als belangrijk kernpunt. De stembusgang werd dan ook gezien als een lakmoesproef voor de populariteit van het gevoerde beleid.
„De heersende coalitie heeft een meerderheid gewonnen. Dat betekent dat het publiek onze hervormingsgezinde politiek heeft geaccepteerd", zei Koizumi in een eerste reactie. De opkomst was met nog geen 60 procent overigens erg laag. Hij zei de uitslag te zien als een mandaat van het volk voor zijn pakket van verdere hervormingen.
Volgens hem is de winst voor de DPJ te verklaren uit stemmen van kiezers die normaal op een andere oppositiepartij stemmen. De winst heeft volgens Koizumi geen gevolgen voor het machtsevenwicht tussen regering en oppositie. Ook herhaalde hij zijn voornemen om Japanse soldaten naar Irak te sturen „als dat nodig is".