Mogelijk EU-boycot ambassadeur Israël
De Europese Unie zal op korte termijn de Israëlische ambassadeur bij de EU boycotten. Die verwachting heeft de speciale EU-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Belg Marc Otte, uitgesproken in het IKON-radioprogramma ”De andere wereld van zondagmorgen”.
De Israëlische regering weigert Otte te ontvangen omdat hij in oktober de Palestijnse leider Yasser Arafat bezocht. Volgens hem worden de regeringen van de vijftien EU-lidstaten „steeds kwader over de boycot van de EU-gezant door Israël en dat geldt ook voor Nederland.”
De woordvoerder van minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat Otte veel te hard van stapel loopt. Nederland is nog lang niet zo ver dat er over een boycot kan worden gesproken. De minister ziet meer in een stevig gesprek met de Israëlische autoriteiten tijdens de associatieraad van 18 november, aldus de woordvoerder. De associatieraad is een reguliere bijeenkomst van de EU met Israël.
Otte spraak in het programma van eensgezindheid onder alle EU-lidstaten. „Door individuele regeringen zijn achter de schermen al allerlei signalen afgegeven. Sommige hebben de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen, vergaderingen met Israëlische delegaties die geagendeerd waren, opgeschort, of men heeft tegen hen verklaringen afgelegd. Ik denk dat Israël snel zal beseffen dat het niet zonder gevolgen vijftien landen kan boycotten.”
Otte is sinds juli als speciaal EU-gezant belast met het vredesproces in het Midden-Oosten, in opdracht van buitenlandcoördinator Javier Solana. Otte: „Ik vind het spijtig dat de Israëlische regering mij niet wil ontmoeten, omdat zo de Israëlische beschuldiging dat Europa bevooroordeeld is, een self-fulfilling prophecy wordt.”
Omdat ook twee andere leden van het kwartet van landen die betrokken zijn bij het vredesproces, Rusland en de Verenigde Naties, Arafat hebben bezocht en worden geboycot, zijn alleen de Verenigde Staten nog gesprekspartner van Israël. Hij is somber over de toekomst van Israël, omdat dat land dezelfde taal spreekt als de VS in „de oorlog tegen het terrorisme.” „Er is een overduidelijk bondgenootschap tussen die twee op het gebied van retoriek en de manier van optreden. Israël misbruikt de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme in het conflict met de Palestijnen op een zeer handige manier.”
Afgelopen week werd bekend dat 59 procent van de Europeanen Israël ziet als de grootste bedreiging voor de wereldvrede, aldus een enquête van de Europese Commissie. Bij de ondervraagde Nederlanders was dat zelfs 74 procent.