Economie

Economen: kabinet vertraagt herstel

AMSTERDAM (ANP). Dat de Nederlandse economie als één van de slechtste van de eurozone presteert, komt voor een belangrijk deel door verkeerd kabinetsbeleid. Dat zeggen economen woensdag in reactie op nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB).

14 August 2013 15:29Gewijzigd op 15 November 2020 05:17

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam: „Het kabinet doet alles om groei te vertragen. Ze doen niets aan de rem die banken leggen op de economie, ze voeren oorlog tegen de woningcorporaties en zzp’ers en ze zorgen voor paniek door allerlei kortetermijnbenuinigingstrucjes en hebben geen arbeidsmarktbeleid. Hierdoor blijft de werkloosheid oplopen en blijven de bestedingen van consumenten laag.”

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger sluit zich daarbij aan. „Het kabinet is te gefocust op de korte termijn, maar niet op de grote dossiers. Ze zouden zich bezig moeten houden met het doorvoeren van structurele hervormingen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in de pensioensector”, stelt de econoom. „Mensen wordt geen enkel perspectief geboden, waarmee het vertrouwen kan herstellen.”

Het CBS maakte woensdag bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 1,8 procent is gekrompen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast raamde het CPB dat het begrotingstekort van de overheid volgend jaar oploopt tot 3,9 procent, 0,2 procentpunt meer dan de vorige schatting. „Dat het tegenvalt, verbaast mij niet. De extra bezuinigingen zullen de economie nog meer afremmen”, zegt Eijffinger.

Van Wijnbergen wijst erop dat Nederland als handelsnatie altijd wat achterloopt op landen als Duitsland en de Verenigde Staten. De economische groei daar is immers een belangrijke aanjager van onze eigen economie. Nu is het echter wel erg lang wachten tot de situatie in Nederland verbetert, stelt de econoom.

Van Wijnbergen hoopt dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verstandig is en niet meer gaat bezuinigen dan de 6 miljard euro die eurocommissaris Olli Rehn Nederland onlangs als opdracht heeft meegegeven. Voor volgend jaar rekent de hoogleraar op een licht herstel van de economie als gevolg van de aantrekkende wereldhandel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer