Analyse: Sommige moslims willen best een nieuwe cartooncrisis
DEN HAAG. PVV-leider Wilders beklom weer eens zijn stokpaardje en zette een cartoon van de profeet Mohammed op Twitter. Komt er een nieuwe cartooncrisis? Steken boze moslims straks Nederlandse ambassades in brand? Sommigen lijken dat helemaal niet zo erg te vinden.
Mohammed is dit keer geen man met een bomtulband, maar de duivel in eigen persoon. Zijn gezicht is zwart en verwrongen. Uit zijn ogen spat de haat. Zijn hoofddeksel loopt uiteen in twee punten die wel hoornen lijken.
Dit is de Mohammed die PVV’er Wilders zondag op Twitter zette. Het is een cartoon van de anti-islamitische Amerikaan Bosch Fawstin. Wilders plaatste de tekening omdat al-Qaida al 25 jaar terreur levert in naam van „een krankzinnige krijgsheer/pedo”, aldus de PVV-voorman.
De reacties zijn in hoge mate voorspelbaar. Islamhaters vallen Wilders bij, liefhebbers –en dan vooral moslims– schreeuwen moord en brand. „Zoon van een hond!” fulmineert de Nederlands- en Turkssprekende Abdulmuntaqim. „Houd op met je goedkope belasteringen van de profeet van de islam!” Tot zover nauwelijks iets nieuws.
Opmerkelijk is echter dat sommige orthodoxe moslims graag zinspelen op een mogelijk wereldwijde onrust naar aanleiding van het Twitterbericht van Wilders. Dat doet bijvoorbeeld „Abu Suhayb”, een schuilnaam van een columnist op de orthodox-islamitische website dewarereligie.nl – een site die sinds april actief is en steeds radicaler lijkt te worden.
Abu Suhayb schreef maandag een open brief aan de ouders van Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel, twee Nederlanders die in Jemen zijn ontvoerd. „Ik vind het vervelend dat ik u dit moet zeggen, maar ik vrees voor de levens van jullie kinderen als Al Qaida lucht krijgt van deze enorme belediging (door Wilders, JH). Er zijn mensen voor minder onthoofd.” Volkomen serieus verdedigt Abu Suhayb vervolgens de stelling dat het Wilders’ schuld is als moslims moorden plegen.
Hij gaat ervan uit dat er sowieso onrust zal ontstaan. „Vele moslims zijn bereid om hun leven te geven voor de verdediging van de Profeet. De belediging zal dan ook zeker niet zonder gevolgen blijven, zo is mijn inschatting.”
Het is niet ondenkbaar dat mensen à la Abu Suhayb meehelpen om elders onrust te creëren. Precies hetzelfde gebeurde voordat de Deense cartooncrisis losbarstte. Radicale moslims kunnen ermee laten zien hoeveel invloed ze hebben. Bovendien speelt onrust radicale groepen doorgaans in de kaart. Ze zullen er alleen maar groter van worden – tot ergernis overigens van veel andere moslims.
Saillant detail: een van de aanstichters van de vorige cartooncrisis heeft onlangs juist het licht gezien. Ahmed Akkari, onderwijzer in Denemarken, reisde in 2005 door het Midden-Oosten om woede aan te wakkeren over de Mohammedcartoons. Met ‘succes’: er vielen meer dan honderd doden. Hij was echter verblind door de logica van de radicale islam, zegt Akkari nu. Hij noemt zich tegenwoordig een humanist. Dat is van Abu Suhayb met zijn weinig fijngevoelige brief aan de ouders van de ontvoerde Nederlanders in Jemen niet te zeggen.