Tweede Kamer herdenkt slachtoffers Indië
DEN HAAG (ANP). In de Tweede Kamer vindt woensdagochtend een herdenking plaats van de capitulatie van Japan en de Nederlandse slachtoffers in Nederlands-Indië.
Door de overgave van Japan op 15 augustus 1945, 68 jaar geleden, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten 100.000 Nederlanders jarenlang vast in interneringskampen. Velen van hen overleden daar.
Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, leggen een krans bij de Indische plaquette in de hal van het Kamergebouw. Voorzitter Jan-Kees Wiebenga van de Stichting Herdenking 15 augustus en Van Miltenburg houden een toespraak.
De grote Indiëherdenking is donderdag in Den Haag. Bij het Indisch Monument legt onder anderen premier Mark Rutte een krans. Verder houdt theatermaker en componist Diederik van Vleuten een toespraak. Deze herdenking, die jaarlijks duizenden belangstellenden trekt, is rechtstreeks te zien op tv.