Binnenland

„Genetisch onderzoek grensrechterzaak onnodig”

LEEUWARDEN (ANP). Het is niet nodig om genetisch onderzoek te laten doen in de rechtszaak over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat zei de aanklager in hoger beroep dinsdag bij het gerechtshof in Leeuwarden.

13 August 2013 13:15Gewijzigd op 15 November 2020 05:16
Foto ANP
Foto ANP

Het hof houdt een planningszitting waarop onder meer aan de orde komt welke onderzoeken nog gedaan moeten worden.

Een deel van de advocaten van de zeven verdachten meent dat Nieuwenhuizen leed aan een erfelijke ziekte aan zijn bloedvaten. Dat kan volgens hen de reden zijn dat hij stierf, in plaats van dat de mishandelingen zelf dodelijk waren. Ze willen deskundigen nader onderzoek laten doen.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat niet, omdat eerder al deskundigen bij de rechtbank zijn geweest om hierover te praten. Bovendien heeft het Nederlands Forensisch Instituut volgens het OM al prima onderzoek gedaan, waaruit geen afwijkingen aan de bloedvaten zijn gebleken.

De verdachten, van wie zes minderjarigen en één meerderjarige, zijn eerder dit jaar door de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor doodslag. Nieuwenhuizen werd op 2 december mishandeld na een wedstrijd tussen B-elftallen van Buitenboys en Nieuw Sloten. Aanvankelijk leek er na de schoppartij niet veel aan de hand met de grensrechter. Enkele uren na het incident zakte hij echter in elkaar en de volgende dag overleed hij.

In tegenstelling tot de advocaten twijfelden de rechters in Lelystad er niet aan dat Nieuwenhuizen is overleden als gevolg van de mishandelingen. Zeven van de oorspronkelijke acht verdachten zijn dan ook veroordeeld voor doodslag. Vijf jongens kregen daarvoor 2 jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Een jongen kreeg 1 jaar waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De enige volwassene, vader van een van de jongens, kreeg 6 jaar cel. De achtste verdachte is alleen veroordeeld voor openlijk geweld.

De raadslieden proberen dinsdag hun cliënten op vrije voeten te krijgen tot de rechtszaak inhoudelijk behandeld wordt. Wanneer dat is, is nog niet bekend. Daarover beslist het hof pas later, net als over eventuele vrijlating van de verdachten. Over 13 dagen doet het hof een tussenuitspraak waaruit moet blijken welke onderzoeken er nog worden gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer