Brazilië wellicht grootste exporteur vlees en soja
Dit jaar wordt Brazilië waarschijnlijk de grootste exporteur van rundvlees en soja. Het land was al geruime tijd wereldleider voor de export van koffie, suiker en sinaasappelsap. Als landbouwland beschikt Brazilië bovendien nog over een reusachtig potentieel.
Brazilië zal aan het einde van dit jaar een recordhandelsoverschot boeken: 22 miljard dollar. Dat is volledig toe te schrijven aan de landbouw en de agro-industrie. Het overschot dat die sectoren boeken, volstaat ruimschoots om het tekort in de industriële sector op te vangen.
Als de huidige groei aanhoudt, wordt Brazilië binnen enkele jaren het belangrijkste landbouwland ter wereld, zo voorspellen de meeste economische waarnemers. De voorbije drie jaar is de totale Braziliaanse oogst met 52,2 procent gestegen, een resultaat dat in geen enkel geïndustrialiseerd land nog mogelijk is.
De Braziliaanse sojaoogst bedroeg dit jaar 52 miljoen ton. Dat is minder dan de 72 miljoen ton die in de Verenigde Staten werd binnengehaald. Maar Brazilië verbruikt veel minder soja en kan dus meer uitvoeren dan de Amerikaanse concurrent. De export van graan, vezels, zemelen en plantaardige olie was goed voor een opbrengst van meer dan 8 miljard dollar.
Brazilië is allang niet meer te kloppen met traditionele producten zoals koffie en suiker, maar lijkt nu ook goed op weg om marktleider te worden voor hout, papier, cellulose, alcohol en garnalen. Het land heeft nog een troefkaart in de hand: het is de grootste producent van ethanol. Die milieuvriendelijke brandstof kan in de toekomst een belangrijk additief worden voor benzine om op die manier de luchtvervuiling te beperken. Ethanol wordt gewonnen uit suikerriet. De Brazilianen beschikken hiervoor over een eigen technologie, die ze al meer dan 25 jaar geleden hebben ontwikkeld.
Ook de fruitteelt en het houden van runderen, varkens en kippen hebben nog een immens groeipotentieel. In augustus werd Brazilië wereldleider voor de export van rundvlees; het streefde Australië en de Verenigde Staten voorbij. Brazilië zal dit jaar 1,3 miljoen ton rundvlees uitvoeren. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2002.
„De oorzaken van onze successen in de landbouw liggen voor de hand,” zegt Luiz Hafers, de vice-voorzitter van de Braziliaanse Koffieraad. „We hebben de culturele kolonisatie van ons afgeschud en daarmee de fixatie op de teelt van gewassen die goed gedijen in een gematigd klimaat. We hebben gekozen voor exotische gewassen en hebben eigen technologieën ontwikkeld om een optimaal rendement te halen.” Volgens Hafers zou Brazilië nog veel beter kunnen presteren als het rentepeil in het land zou zakken en als de handelsbelemmeringen uit de weg werden geruimd die de toegang tot buitenlandse markten bemoeilijken.