Kerk & religie

Lutheranen verdeeld over SoW-kerkfusie

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de Evangelisch-Lutherse Kerk in Nederland instemt met deelname aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat bleek zaterdag op een extra vergadering van het kerkgenootschap in Arnhem.

ANP
10 November 2003 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

De synodes van de drie Samen op Weg-kerken (hervormd, gereformeerd en luthers) stemmen op 12 december definitief over de kerkfusie. Nogal wat lutherse afgevaardigden uitten in Arnhem hun zorgen over de fusie. Zij vrezen dat de lutheranen in de PKN overwoekerd worden door behoudende stromingen in de kerk. „Dat het met de plaatselijke oecumene goed gaat, is nog geen reden om ook voor een landelijke fusie te zijn”, stelde ds. W. Baan uit Dordrecht. „In dat laatste geval krijgen we te maken met een groeiende groep orthodoxen. Ik vraag me af of zij met ons willen samenwerken.”

De lutheranen voelen zich „verwond” door de Gereformeerde Bond, de behoudende vleugel van de Nederlandse Hervormde Kerk. „Onze geloofsbelijdenis wordt afgekraakt. Dan krijgen we ook nog in één adem te horen dat de Nederlandse lutheranen eigenlijk geen echte lutheranen zijn”, zei ds. I. Fritz, president van de lutherse synode. Zij ziet voor de lutheranen echter een taak weggelegd in de PKN. De inbreng van de lutheranen kan er volgens haar aan bijdragen dat de fusiekerk zich in de toekomst niet te eenzijdig manifesteert.

Dat de financiële gevolgen van de fusie voor de Lutherse Kerk op dit moment nog niet zijn te overzien, riep ook vragen op. Volgens directeur W. van Santen van het Dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken wordt momenteel gewerkt aan een regeling die de stijging van de kosten voor de plaatselijke gemeenten niet hoger laat zijn dan 5 procent. Als een gemeente daarboven komt, wordt een maximumgrens gesteld.

Van de 55 lutherse gemeenten hebben er vijf laten weten tegen de kerkfusie te zijn. Voor deelname aan de PKN is een meerderheid van 75 procent van de synodeleden nodig. De kans dat de lutheranen op 12 december tegen stemmen, is niet erg groot, denkt K. Zwanepol, hoogleraar aan het Luthers Seminarium en adviseur van de synode. „Als we niet meedoen in de PKN, marginaliseren we nog meer dan nu al het geval is.”

De lutheranen zijn met 15.000 leden de kleinste fusiepartner in de PKN. Zij maken in een toekomstige fusiekerk slechts 1 procent van de leden uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer