Yaro moet deuren voor blinden openen
AMSTERDAM (ANP). „Het zijn zulke nette en lieve honden. Die zullen echt niet hun pootje optillen tegen een kunstwerk.” Het Rijksmuseum in Amsterdam slaagde donderdag voor de toegankelijkheidstest van KNGF Geleidehonden. De zeer slechtziende Anne Ceulemans uit Bovenkarspel werd met haar hond Yaro met open armen ontvangen.
Het hoofd facilitair bedrijf, Karen Keeman, wist dan ook van haar komst. „Maar het staat gewoon in onze bezoekersvoorwaarden, hoor.” De gastvrijheid leverde een speciale welkomsticker op voor op de deur en een doosje koekjes in de vorm van een bot. Hoewel Ceulemans de kunstwerken in een museum niet kan zien, bezoekt ze wel geregeld culturele instellingen. „Mijn partner vertelt dan wat er te zien is.”
De gastvrijheid in het Rijksmuseum is elders niet altijd zo vanzelfsprekend. Zo was Ceulemans met haar viervoeter niet welkom op een camping op Texel tijdens een wandelvakantie. „Toen moesten we met het hele gezelschap, want we waren met een groep, verplicht 15 kilometer doorlopen.” Ook taxichauffeurs laten een blinde of slechtziende met een hond nog wel eens in de kou staan. „Meestal hebben ze de gekste excuses; een hond laat haar achter, zet zijn nagels in de bekleding of ze zijn allergisch.”
Bij de Albert Heijn aan het Museumplein zegt een baliemedewerkster ietwat aarzelend dat Ceulemans welkom is met Yaro. Normaal gesproken moeten honden buiten de supermarkt blijven. Een andere medewerker is resoluter: „Het mag gewoon, hoor. Een mevrouw uit de buurt in een rolstoel komt hier ook altijd met haar hond.”
Vaak speelt onwetendheid een rol, zegt Ceulemans. „Mensen weten niet hoe goed opgevoed en netjes Yaro is.” Ze zou graag zien dat het toestaan van geleidehonden in openbare gelegenheden bij wet wordt vastgelegd. Net als in België. „Nu laten ze het nog steeds over aan restauranthouders en winkeliers. Maar iemand met een rolstoel mag ook overal naar binnen.”
KNGF Geleidehonden test deze week diverse plekken. Volgens de stichting kan een blinde er dankzij de geleidehond zelfstandig op uit. Dat bevestigt ook Ceulemans. „Yaro zorgt ervoor dat ik niet altijd met iemand op stap hoef. Hij zorgt ervoor dat ik naar Amsterdam, Alkmaar en Hoorn kan. Die zelfstandigheid is niet te betalen.”