Opinie

Commentaar: Westerling moet hoofd vooral koel houden bij de terreurdreiging

Daar waar er in de achterliggende jaren is gejuicht over de veranderingen in de Arabische wereld, is dat in ieder geval te vroeg gedaan. De Arabische lente heeft zeker niet de democratisering naar westers model gebracht. En alle inspanningen van met name Amerika om in Irak en Afghanistan de islamitische terreur terug te dringen, zijn ook zonder resultaat geweest.

Hoofdredactioneel commentaar
8 August 2013 10:58Gewijzigd op 15 November 2020 05:11
SANAA - Een man laat zijn paspoort zien bij de vertrekhal van Sanaa International Airport. Nederlanders die nog in Jemen zijn, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken ,,dringend geadviseerd'' het land te verlaten. beeld AFP
SANAA - Een man laat zijn paspoort zien bij de vertrekhal van Sanaa International Airport. Nederlanders die nog in Jemen zijn, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken ,,dringend geadviseerd'' het land te verlaten. beeld AFP

Sterker, vooral in de Arabische wereld heeft de terreurorganisatie al-Qaida fors aan kracht gewonnen. „Die constatering slaat een flink gat in de theorie dat al-Qaida door de inspanningen van de laatste jaren gedecimeerd, arm en vooral op de vlucht was”, zei de Amerikaanse senator John McCain gisteren.

In ieder geval slagen de terroristen erin de westerse wereld in hun greep te houden. Sinds vorige week zijn veiligheidsdiensten van landen zoals Amerika, Engeland en –inmiddels– ook Nederland extra paraat. Oorzaak? Er zijn sterke aanwijzingen dat al-Qaida een grote aanslag wil plegen. Daarom zijn de medewerkers van verschillende westerse ambassades in Jemen en in een aantal andere landen gesloten. Het personeel is teruggeroepen.

Nu moet worden verdisconteerd dat Jemen wel een heel speciaal land is. De regering die er zit heeft feitelijk niets te vertellen zodra ze de buitenwijken van de hoofdstad Sanaa uit heeft verlaten. Rivaliserende stammen bestrijden elkaar om de zeggenschap over hun territoria. In de verlaten woestijnen hebben terreurorganisaties alle kans en ruimte om hun rekruten te drillen. Dat al-Qaida deze hoofdstad lijkt te kiezen om de wereld door aanslagen op ambassades aldaar op zijn kop te zetten, is niet helemaal verwonderlijk.

Overigens is Sanaa niet de enig plaats waar al-Qaida lijkt te willen toeslaan. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft gewaarschuwd dat de burgers van de VS waar ook ter wereld alert moeten zijn. Bovendien heeft hij westerse landen geadviseerd om vooral waakzaam te zijn op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Om die reden houden bij voorbeeld Nederlandse marechaussees de treinen met bestemming België momenteel extra scherp in de gaten en is de beveiliging op luchthavens opgeschroefd.

Extra complicatie is dat de terroristen steeds weer met nieuwe vormen van bewapening komen. Er zijn nu geruchten dat explosieven in kleding kunnen worden verwerkt zodat 
ze niet meer herkenbaar zijn voor scanapparatuur. Dat betekent dat officiële instanties nieuwe onderzoeksmethoden moeten ontwikkelen. Zo spelen al-Qaida en de westerse autoriteiten een soort kat-en-muisspel.

De dreiging van aanslagen en de geruchten over nieuwe bomtechnieken zijn feitelijk de belangrijkste bestanddelen van wellicht het machtigste wapen dat de terroristen bezitten: angst zaaien zodat de westerse wereld in paniek en ontwricht raakt. Op zichzelf begrijpelijk dat westerlingen schrikken. Maar juist nu geldt wat Winston Churchill sprak na een hevig bombardement door de Duitsers op Londen: „Wat er ook gebeurt – het hoofd koel houden en niet laten merken dat je bang bent. Dan ben je bij voorbaat verslagen.”

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer