Politiek

Asscher oordeelt niet over ontslagen Sensire

DEN HAAG. Minister Asscher (Sociale Zaken) wil niet oordelen over de vergunning die uitkeringsinstantie UWV aan zorgverlener Sensire heeft verleend om 1100 thuishulpen te ontslaan.

7 August 2013 21:23Gewijzigd op 15 November 2020 05:10
SP-Kamerlid Renske Leijten (L) en 50Plus fractievoorzitter Henk Krol (R) lopen met medewerkers van de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire mee in een protestmars door Borculo. De thuiszorgmedewerkers protesteren tegen het verdwijnen van ruim 1100 bane
SP-Kamerlid Renske Leijten (L) en 50Plus fractievoorzitter Henk Krol (R) lopen met medewerkers van de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire mee in een protestmars door Borculo. De thuiszorgmedewerkers protesteren tegen het verdwijnen van ruim 1100 bane

Dat blijkt uit woensdagavond verschenen antwoorden van Asscher op schriftelijke vragen van de PvdA.

Sensire wil 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaan vanwege onzekerheid over nieuwe contracten van gemeenten. De huishoudelijke medewerkers en vakbond Abvakabo FNV vinden dat te voorbarig en zijn er woedend over. Ze bezetten vorige week al het hoofdkantoor van Sensire in Varsseveld.

Asscher schrijft aan de Kamer dat UWV heeft gehandeld met toepassing van de ontslag- en beleidsregels. „De ontslagaanvraag is op grond van bedrijfseconomische redenen/bedrijfsbeëindiging getoetst. Het is niet aan mij om in deze afweging te treden.”

SP-Kamerlid Ulenbelt is woedend op Asscher en wil de Kamercommissie van sociale zaken terugroepen van reces voor een debat met de minister over de kwestie. Ulenbelt schrijft dat hij Asscher niet meer vertrouwt. Op Twitter noemt hij minister „laf, laf, laf.” Ulenbelt: „Dat Asscher het ontslag goedkeurt van werkers die voor zwaksten zorgen maakt me woest. Dan ben je niet sociaal. Dan heb je geen hart meer.”

Asscher zegt in zijn brief aan de Kamer toe dat staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn op korte termijn gaat praten met de betrokken gemeenten en met Sensire. De gemeenten spelen een rol bij het overleg tussen een eventuele nieuwe thuishulpaanbieder en de oude over het overnemen van personeel.

De minister meldt in zijn brief verder dat gemeenten voor 2014 met thuiszorgorganisaties contracten zullen sluiten. De aanpassingen in de langdurige zorg gaan pas in 2015 in. „Het budget voor de huishoudelijke hulp blijft voor 2014 vrijwel gelijk en daarom zal in 2014 naar verwachting het grootste deel van de werkzaam­heden voor de arbeidsmarkt behouden blijven.”

De bewindsman bevestigt ook de opmerking die Gorrit Smit van zorgbond NU’91 vorige week deed in deze krant, dat het gedwongen ontslag van de huishoudelijke hulpen bij Sensire nog lang niet zeker is omdat het personeel ofwel bij Sensire ofwel bij een concurrent kan blijven werken. Asscher erkent dat een eventuele nieuwe aanbieder verplicht is om met Sensire te overleggen over de overname van personeel en dat zij daarbij verplicht is een arbeidsovereenkomst aan te bieden tegen dezelfde voorwaarden als de vorige aanbieder. „Hiermee is het principe mens-volgt-werk zo goed mogelijk gewaarborgd”, schrijft Asscher, die eerder al met FNV-voorzitter Ton Heerts sprak over het massaontslag. De FNV wil er alles aan doen om het ontslag voor de rechter aan te vechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer