Griekse overheid laat kerk belasting betalen
De Grieks-Orthodoxe Kerk bezit veel onroerende goed: van kerken en kloosters tot boerderijen, bossen en stranden. Griekenland probeert de bezittingen in kaart te brengen om er belasting over te kunnen heffen.
Kerk en staat, in Griekenland niet gescheiden, hebben de oprichting van een organisatie aangekondigd. Die moet de onroerende goederen van de kerk die commercieel gebruikt worden, belasten. Gebedsplaatsen worden daarvan vrijgesteld. Kerk en staat hebben in deze overeenkomst evenveel zeggenschap.
De kerk wil hiermee transparantie tonen in de richting van de Griekse bevolking. De kerk wordt vaak beschuldigd van ondoorzichtige financiële praktijken en het gebruikmaken van fiscale voordelen. De kerk is machtig in Griekenland. Ze is voor 40 procent aandeelhouder bij de centrale bank van Griekenland. Tevens heeft ze zeggenschap in veel Griekse bedrijven.
De organisatie van kerk en staat heeft bevoegdheid voor 99 jaar. De bezittingen van de kerk worden in dit verband verhuurd, niet verkocht. Omdat er geen kadaster bestaat, zal het overigens nog lastig worden om de onroerende goederen van de kerk in kaart te brengen.
De plannen hebben kritiek opgeroepen, aldus de Franse krant Le Figaro onlangs. De overheid zou moeten privatiseren en zich niet afhankelijk moeten maken van de kerk, aldus sommige leden van de oppositiepartijen.