Binnenland

Lokale omroepen in zwaar weer

RIJSWIJK (ANP). Bijna een derde van de 282 lokale omroepen verkeert in ‘zorgelijke’ financiële omstandigheden. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media in een doorlichting van de lokale omroepen over de jaren 2009 tot en met 2012.

5 August 2013 17:11Gewijzigd op 15 November 2020 05:08
Foto ANP
Foto ANP

In het rapport stelt de toezichthouder dat veel gemeenten bezuinigen op hun wettelijke plicht lokale omroepen in stand te houden. „Continuïteit van het niveau van de bekostiging lijkt niet gegarandeerd”, aldus het rapport.

De vereniging van lokale omroepen, de OLON, zegt dat de problemen worden onderschat. Meer dan twee derde van de lokale omroepen zal verdwijnen, stelt OLON-directeur Hans Disch.

De oorzaak vormen de bezuinigingen bij gemeenten. Zij beknibbelen op de afdracht aan de lokale omroepen, terwijl zij daarvoor wel bijdragen uit het gemeentefonds ontvangen. Het richtbedrag van 1,30 euro per huishouden wordt vaak slechts ten dele uitgekeerd, constateert het Commissariaat. Gemeenten worden aangeschreven om die te informeren over de slechte financiële huishouding van hun lokale omroep.

In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wordt overigens meer betaald dan het normbedrag per huishouden. Lokale omroepen boeken volgens de toezichthouder wel vaak succes als zij de rechter inschakelen om hun subsidie bij gemeenten op te eisen.

Het Commissariaat dringt aan op meer samenwerking tussen lokale omroepen.

De OLON zegt dat fusies van lokale omroepen inderdaad onvermijdelijk zijn. OLON-directeur Disch verwacht dat de komende jaren van de 282 lokale omroepen hooguit 50 tot 100 regionale mediacentra overblijven. „Dit rapport onderbouwt onze vrees dat lokale omroepen het onderspit delven, simpelweg omdat het financieel niet meer op te brengen is”, zegt hij.

In de regio Twente werken al tien lokale omroepen samen in een regionaal mediacentrum. Bij de plaatselijke omroepen werken 500 mensen in vaste dienst en leveren nog eens 20.000 vrijwilligers bijdragen. Disch zegt dat lokale omroepen „door jarenlange structurele onderfinanciering dreigen weg te vallen als een belangrijk onderdeel van de plaatselijke democratie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer