Buitenland

Kweekburger „smakelijk maar niet zo sappig” (fotoserie)

In een petrischaaltje werd hij maandag gepresenteerd in een studio in Londen: een hamburger van vlees dat is gekweekt in een Maastrichts laboratorium. In wat boter en zonnebloemolie werd de veelbesproken burger gebakken. Hij werd geproefd door een Amerikaanse journalist, Josh Schonwald, en een Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.

Redactie digitale media
5 August 2013 14:47Gewijzigd op 15 November 2020 05:07

„Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Hij was nogal stevig”, evalueerde Rützler. „Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper.” „We weten dat de smaak van vlees vooral van vet komt en de sappigheid van de hamburger ook”, antwoordde Post hierop. „Daar werken we de komende maanden nog aan.”

Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe. Post hoopt uiteindelijk ook andere vleesproducten te kunnen kweken in het lab, zoals bijvoorbeeld biefstuk.

Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, beweert de hoogleraar. Maar het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost vele malen meer dan een stukje in de supermarkt. Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro heeft geïnvesteerd in het project.

Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er „geen reden om te denken dat het onveilig is”. „Ik zou er geen probleem mee hebben als mijn kinderen het zouden eten”, zei hij tijdens de presentatie. Hij zei zelfs dat zijn kinderen jaloers waren dat de twee journalisten het al mochten proeven voor hen.

De hamburger werd overigens niet helemaal opgegeten tijdens de presentatie. Op een vraag daarover van een journalist zei Post dat hij van plan was hem mee te nemen voor zijn kinderen.

Of gekweekte hamburgers ook echt in de supermarkt komen te liggen, betwijfelt Dé van de Riet, van de stichting vlees.nl, een initiatief van de Nederlandse vleessector. Hij ziet de toekomst van het kweekvlees niet zozeer in lapjes voor in de pan, maar meer als grondstof voor andere producten. „Pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden bijvoorbeeld.”

Ook Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond, is sceptisch. „Vleesvervangers worden steeds beter qua smaak en bite. Veel geld investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees is daarom geldverspilling.”

Hij ziet wel voordelen van deze ontwikkelingen voor het dierenwelzijn. „Als kweekvlees eraan kan bijdragen dat de vee-industrie met zijn meegastallen en plof­kippen verdwijnt, is dat natuurlijk positief.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer