„Meer ruimte voor uitvoeren doodswens”
APELDOORN. Een groeiend percentage Nederlanders vindt dat de wettelijke mogelijkheden voor euthanasie of hulp bij zelfdoding verder mogen worden verruimd.
Het tv-programma EenVandaag concludeerde dat zaterdag uit een peiling onder het eigen EenVandaag Opiniepanel, waaraan 28.000 deelnemers meededen.
Het percentage deelnemers dat levensmoeheid ziet als grond voor artsen om verzoeken om levensbeëindiging te mogen inwilligen, ligt anno 2013 op 62 procent. In 2007 was 53 procent van de leden van het Opiniepanel van mening dat stervensverzoeken vanwege levensmoeheid zouden moeten worden gehonoreerd.
Ruimere steun is er volgens EenVandaag ook voor het bieden van hulp bij zelfdoding door niet-artsen, zoals familieleden of vrienden. Een burgerinitiatief dat dergelijke steun wettelijk wilde verankeren, Uit Vrije Wil, strandde afgelopen voorjaar op een nee van het kabinet. Het kabinet staat wel welwillend tegenover de coöperatie Laatste Wil, een rechtspersoon die laatstewilmiddelen beschikbaar wil stellen voor leden. Geregistreerde leden kunnen via de coöperatie in het bezit komen van dodelijke middelen waarmee ze hun leven kunnen beëindigen, zonder verdere tussenkomst van derden. Momenteel is de coöperatie in oprichting.
Het kabinet ziet het opzetten van een logistiek netwerk waarbinnen leden onderling anoniem dodelijke middelen distribueren niet als strafbare hulp bij zelfdoding, zo liet minister Schippers (VWS) de Tweede Kamer begin juni weten. Het kabinet volgt daarmee de jurisprudentie van de afgelopen jaren rond deze thematiek.
Rechters interpreteren behulpzaamheid als strafbaar als tussen degene die kiest voor zelfdoding en degene die hem daarbij assisteert een persoonlijke relatie heeft bestaan, waarbij de helper overwicht had.
Het meest recente arrest hierover, van de rechtbank Amsterdam, spreekt van „duidelijke, op navolging en uitvoering gerichte instructies, zodanig dat daarbij het initiatief komt te liggen bij degene die de instructie geeft.”