Binnenland

Antitankversperring opgegraven bij Waalbrug

NIJMEGEN (ANP). Wegenbouwers hebben bij graafwerkzaamheden aan de noordzijde van de Waalbrug bij Nijmegen een antitankversperring in de bodem gevonden. Archeologen brengen het bouwwerk van staal en beton nu in kaart. Daarna wordt de constructie gesloopt, want het gevaarte van 12 bij ruim 3,5 meter is te zwaar om in zijn geheel uitgegraven te worden, zegt een woordvoerder van de gemeente maandag.

5 August 2013 12:52Gewijzigd op 15 November 2020 05:07

De Nijmeegse Waalbrug is in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog zwaarbevochten. Nijmegen was sinds september 1944 frontstad. Zuid-Nederland tot aan Nijmegen was bevrijd, Noord-Nederland vanaf de Betuwe was nog in Duitse handen. In en langs de Waal zitten nog veel oorlogsresten in de bodem.

De gevonden versperring verhinderde tanks om vanuit de richting Bemmel de brug op te rijden. Het gaat volgens de gemeente om een zogenoemde aspergeversperring, een constructie waarbij stalen palen schuin achterover in rijen achter elkaar uit een betonnen ondergrond steken.

Dergelijke versperringen zijn door het Nederlandse leger in 1939 tijdens de mobilisatie aangelegd om belangrijke verbindingen te beschermen. Historische foto’s tonen aan dat eenzelfde versperring ook aan de Nijmeegse zijde van de brug was opgericht.

De nu aangetroffen versperring is in de wederopbouwperiode onder een nieuwe weg verdwenen. Dit wegenplan wordt gesloopt, omdat langs de Waal een nevengeul wordt aangelegd om de rivier bij hoogwater meer ruimte te geven. Het verkeer rijdt de komende 2 jaar over een tijdelijke weg aan de noordzijde van de Waalbrug. De originele brug wordt verlengd en zal straks niet alleen de rivier maar ook de nevengeul en een tussenliggend stadseiland overspannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer