Opinie

Commentaar: Gerechtigheid voor Berlusconi

Het is er dan toch van gekomen. Silvio Berlusconi heeft voor het eerst van zijn leven een definitieve gerechtelijke veroordeling te pakken. Donderdagavond bevestigde het Italiaanse hooggerechtshof een celstraf van vier jaar wegens belastingfraude die een lagere rechter hem eerder oplegde.

2 August 2013 11:07Gewijzigd op 15 November 2020 05:05
Berlusconi. beeld EPA
Berlusconi. beeld EPA

Decennialang wist de Italiaanse mediamagnaat 
justitie een stap voor te blijven. Daar had Berlusconi een goede conditie voor nodig, want er liepen nogal wat zaken tegen hem. Corruptie, machtsmisbruik, seks met minderjarigen. De lijst met officiële aan­tijgingen is lang – en de stroom aan geruchten nog veel langer.

Tegenstanders van Berlusconi reageerden donderdag opgetogen op het oordeel van Italiës hoogste rechtscollege. Toegegeven, een definitieve veroordeling van een witteboordencrimineel als Berlusconi is historisch en kan met niets anders dan regelrechte instemming worden begroet.

Al veel te lang kwam de steenrijke politicus steevast weg met allerhande duistere praktijken.

Maar al te grote euforie over de veroordeling van Berlusconi past in dit geval zeker niet. Meer dan een tikje tegen het levensgrote ego van de Italiaan is de uitspraak van de rechter niet. Berlusconi zal de gevangenis vermoedelijk nooit vanbinnen zien.

Of misschien toch wel? Want ”Il Signor” heeft al verklaard dat hij niet bereid is tot het uitvoeren van een taakstraf, mocht hij daadwerkelijk nog een restje van de donderdag uitgesproken sanctie krijgen opgelegd. Dan maar liever de cel in, aldus Berlusconi donderdagavond in een woedende reactie op zijn veroordeling.

Dat tekent precies de houding van de media­magnaat. Hij wil zijn land best dienen. Maar niet met eten rondbrengen in een ziekenhuis. Of zwerfafval ruimen in de straten van Rome.

Wél met een niet-aflatende honger naar de macht. En het misbruiken van zijn geld en invloed om de zaken naar zijn hand te zetten. Om over extravagante seksfeesten en illegale omgang met minderjarige vrouwen maar niet te spreken.

Er moet wel een kant­tekening worden gemaakt. Want de Italiaanse rechtsstaat maakte het kennelijk mogelijk dat mensen van dit kaliber jarenlang de hoogste politieke functie in het land konden bekleden. Geld en macht openen blijkbaar deuren in een land dat zich als een van oudsher beschaafde natie beschouwt.

Berlusconi staat daarin overigens helaas niet alleen. De praktijk in nogal wat landen in deze wereld is dat je toch een beetje een schurk moet zijn om tot de hoogste bestuurlijke regionen door te dringen. En als je dat niet was, dan word je het wel.

Gelukkig zijn er nog staten waarin je dat soort praktijken uiteindelijk nog voor de rechter moet verantwoorden. Want ook dat is lang niet altijd vanzelfsprekend.

Het meest schaamteloze is nog dat Berlusconi donderdag de heroprichting van zijn politieke partij Forza Italia (Hup Italië) aankondigde. Het is te hopen dat er geen enkele Italiaan is die zijn of haar stem aan de oud-politicus zal verspillen. Het tegendeel valt echter te vrezen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer