Bladen moeten weer rectificeren
Panorama en de Gay Krant moeten hun beschuldigingen aan het adres van ex-deken W. A. van der Valk rechtzetten.
Ze zijn veroordeeld tot plaatsing van een rectificatie waaruit blijkt dat de geestelijke niets te maken heeft met seksfeesten of seksueel misbruik in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Dat heeft de voorzieningenrechter in ’s-Hertogenbosch vrijdag bepaald.
De bladen zijn allebei veroordeeld tot de betaling van 10.000 euro smartengeld aan monseigneur Van der Valk. De rechter merkte in zijn vonnis op dat Panorama en de Gay Krant niet hard hebben kunnen maken dat de oud-deken van Weert zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Er was dan ook geen sprake van klassenjustitie, het argument dat de bladen aanvoerden als verdediging van de publicaties.
De hoofdredacteuren van beide bladen hebben deze week eerder bakzeil gehaald. Enkele weken geleden beschuldigden zij een topambtenaar van justitie van seks met minderjarige jongens. In het jongste nummer concluderen ze dat uit nieuwe informatie blijkt dat de verhalen niet kloppen en dat de bronnen waar de verhalen op stoelen onbetrouwbaar zijn gebleken.
Bisschop Wiertz van Roermond is voor het eerst publiekelijk opgekomen voor de in opspraak geraakte ex-deken. Wiertz stelt in het wekelijks verschijnend informatiebulletin van het bisdom Roermond, Keerpunt, dat Van der Valk „via de media werd geconfronteerd met een boosaardig weefsel van beelden en suggestieve opmerkingen.”
De bisschop schrijft alle vertrouwen te hebben in de nu gevoerde juridische procedure, waaruit volgens hem de onwaarheid van de suggesties zal blijken. Volgens Wiertz is het „ronduit vernietigend, ja dodelijk” om beschuldigingen te uiten waartegen iemand zich niet kan verweren. Beschuldigingen, „die via de media breed worden verspreid over alle mensen rondom”, aldus de geestelijke.
De bisschop heeft het over „een geniepig soort oorlogsvoering” en over „roddel en achterklap.” Hij vindt dit „spreken met een giftige tong.” Wiertz vindt de berichtgeving kwetsend, ongegrond en suggestief. De berichtgeving van de media vergelijkt Wiertz met „onderwaterbommen, die zich hechten aan schepen en waartegen verweer nauwelijks mogelijk was.”