Economie

Nederlandse opdracht kustwacht Somalië

ROTTERDAM (ANP). Het maritieme bedrijf Atlantic Marine and Offshore uit Rotterdam gaat voor het Afrikaanse Somalië een geheel nieuwe kustwacht ontwikkelen. Het bedrijf heeft daartoe een meerjarig contract getekend met de Somalische overheid. De opdracht, waarmee enkele honderden miljoenen euro’s zijn gemoeid, betreft de organisatie, het materieel, training en management, zei directeur Pepijn Verstand donderdag.

1 August 2013 12:25Gewijzigd op 15 November 2020 05:03

Atlantic Marine gaat een operationele basis opzetten met een coördinatiecentrum en kustbewakingssysteem. Er komt ook een scheepsreparatiewerf voor het onderhoud van de schepen. Verder levert het Rotterdamse bedrijf zes patrouilleschepen voor de lange afstand, die zijn uitgerust met snelle interceptievaartuigen. De schepen, die waarschijnlijk door een Nederlandse werf worden gebouwd, moeten binnen 1 tot 1,5 jaar operationeel zijn.

Behalve toezicht houden in de Somalische wateren wil het land met een nieuwe kustwacht de havens en handel beveiligen en illegale praktijken zoals het dumpen van afval tegengaan. Het contract beslaat een periode van 5 tot 7 jaar. „In die tijd zetten wij de hele organisatie op poten. We doen dat samen met de Somaliërs, die we ook gaan opleiden en trainen”, legt Verstand uit. Uiteindelijk worden alle taken aan de Somaliërs overgedragen. De financiering van het project gebeurt onder meer via hulpgelden van internationale donoren.

Somalië heeft al jarenlang geen kustwacht van betekenis meer. Maar er wordt geregeld illegaal afval in zee gedumpt en illegaal gevist. Dat gebeurt langs een kustlijn van 3000 kilometer. Het land wil zijn natuurlijke rijkdommen in de exclusief economische zone tot 200 zeemijl van de kust nu beter beschermen. De patrouilles beslaan echter een enorm gebied van zo’n 800.000 vierkante kilometer.

De Somalische kust staat ook bekend om z’n piraterij, die een bedreiging is voor de internationale scheepvaart. Maar bestrijding hiervan is geen taak voor de nieuw op te zetten kustwacht. Dat is overgelaten aan missies met marineschepen van de NAVO en Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer