Beurzen wachten op Draghi
AMSTERDAM (ANP). Op de Europese aandelenmarkten werden donderdag winsten geboekt. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte industriecijfers uit de eurozone en China. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting van centralebankpresident Mario Draghi. In Amsterdam werd olieconcern Shell afgestraft na tegenvallende kwartaalcijfers.
„De beurzen kabbelen een beetje en wachten op wat Draghi bij het rentebesluit gaat zeggen. In Amsterdam drukt Shell op de AEX en blijven we tegen de top van 373 punten van mei dit jaar aan hikken. Na het Europese rentebesluit zal het vizier weer op de VS worden gericht, waar de Amerikaanse overheid vrijdag het belangrijke banenrapport zal publiceren”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 370,24 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 548,68 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,4 procent. Frankfurt liet een winst zien van 1,2 procent.
Shell bungelde onderaan in de AEX met een min van ruim 4 procent. Het olieconcern boekte in het tweede kwartaal veel minder winst dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,7 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Peter Voser noemde de resultaten „duidelijk teleurstellend”. Hij weet de winstdaling onder meer aan hogere kosten en de aanhoudende problemen in Nigeria.
Staalconcern ArcelorMittal opende ook de boeken over het afgelopen kwartaal. Het bedrijf verlaagde daarbij zijn winstverwachting voor heel 2013. Volgens analisten van Rabobank werd al rekening gehouden met een verlaging van de winstdoelstelling en lagen de resultaten in lijn met de verwachtingen. Het aandeel verloor desondanks meer dan 2 procent.
Beleggers waren wel enthousiast over de resultaten van Aperam. De roestvrijstaalproducent voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 5 procent. Aperam wist het verlies in het tweede kwartaal te verkleinen tot 11 miljoen dollar, tegen 28 miljoen dollar een jaar eerder.
In Londen klom Lloyds 8 procent. De Britse bank heeft in de eerste helft van 2013 voor het eerst in 3 jaar tijd weer winst gemaakt dankzij een daling van de voorzieningen op slechte leningen. De Franse bank Société Générale steeg in Parijs 7,7 procent na sterke kwartaalcijfers. Sanofi zakte daarentegen 6 procent na een nieuw winstalarm van de Franse farmaceut.
De euro was 1,3243 dollar waard, tegen 1,3290 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 106,17 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder, op 107,30 dollar.