Commissie dwingt nieuw mestbeleid af
Nederland moet een scherper mestbeleid opzetten dat voldoet aan alle EU-eisen. Anders zal de Europese Commissie niet bereid zijn om de veehouderij op grasland te ontzien en meer mest te laten uitrijden.
Minister Veerman van Landbouw sprak donderdag in een overleg met de Tweede Kamer van een ramp als die ontheffing niet rondkomt. „Dat zal ik niet voor mijn rekening nemen”, voegde hij eraan toe.
Het ministerie van Landbouw werkt momenteel een ander mestbeleid uit, nadat het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vorige maand de Nederlandse aanpak had veroordeeld. De uitspraak van het Hof is volgens Veerman „kristalhelder. Het huidige Minas-stelstel is niet handhaafbaar.” Het tijdschema voor het opzetten van nieuw beleid is kort. Voor de Kerst moet een actieplan in Brussel op tafel liggen. Veerman heeft het „volste vertrouwen” dat de ontheffing is „gewaarborgd.”
De vaste kamercommissie Landbouw onderkende het probleem en stemde in met de inzet van de bewindsman. Volgens SGP-fractieleider Van der Vlies zit Nederland „goed in de tang” bij Brussel, maar hij vindt dat van de nood een deugd moet worden gemaakt en dat er een „kwaliteitsimpuls” moet worden gegeven.
Als het aan VVD-kamerlid Oplaat ligt, verdwijnt het door het Hof afgekeurde Minas-stelsel, dat Veerman uiterlijk 1 januari 2006 moet vervangen, al eerder. Hij pleitte voor een eenvoudiger alternatief. Oplaat sprak van een ”Sesamstraat-systeem”, met lage kosten, dat een prikkel is voor ondernemers en beantwoordt aan EU-normen.
Die normen staan in de zogenoemde Nitraatrichtlijn, die omwille van het milieu limieten stelt aan de verspreiding van mineralen zoals stikstof. De grens ligt op 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Nederland wil een derogatie tot 250 kilo voor veehouders op grasland.
De Kamer en de minister zijn het eens dat het nieuwe mestbeleid eenvoudig moet zijn. De fracties drukten de bewindsman op het hart vast te houden aan zijn voornemen om de administratieve lastendruk met 40 procent te verminderen.