„Abvakabo voert show op rond Sensire”
VARSSEVELD. Of de thuishulpen van Sensire volgend jaar werk hebben, hangt niet af van Sensire, maar van gemeenten, zegt Gorrit Smit van zorgbond NU’91.
Met stijgende verbazing sloeg Smit deze week de ontwikkelingen gade rond de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire. Met als dieptepunt de door Abvakabo en SP aangewakkerde ”bezetting” van het hoofdkantoor in Varsseveld door tientallen thuishulpen.
Abvakabo en de SP voeren volgens hem een show op rond de zorginstelling, die onlangs fiat kreeg om haar 800 medewerkers in vaste dienst te ontslaan.
Smit weet waarover hij spreekt. Namens NU’91 was hij in de afgelopen maanden nauw betrokken bij de gesprekken met Sensire, samen met de collega-bonden Abvakabo, FBZ en CNV.
In de ogen van Smit valt Sensire niets te verwijten. Als er al iets bezet had moeten worden, hadden dat beter de gemeentehuizen in de regio kunnen zijn. Want daar ligt volgens hem het echte probleem. „Gemeenten wachten al veel te lang met het geven van duidelijkheid over hoeveel huishoudelijke hulp ze in 2014 willen afnemen en van wie.” Aanvankelijk was dat te billijken, omdat gemeenten ook niet exact wisten wat de overheid wil met de thuishulp. Maar die duidelijkheid is er volgens Smit nu wél. „In april sprak minister Schippers met de zorgsector af dat de budgetten voor 2014 gelijk blijven. Dat de gemeenten vier maanden later nog niet eens de aanbestedingsprocedures voor de thuiszorg zijn gestart, is bizar.”
Door die onzekerheid kon Sensire weinig anders dan de ontslagvergunningen aan te vragen, zegt Smit. „De instelling loopt anders het risico dat ze naast de opdracht van de gemeenten grijpt en vanwege de soms lange opzegtermijnen het personeel dan nog maanden moet doorbetalen naast de wachtgeldreservering van 2,8 miljoen euro.” Daarvoor heeft de instelling te weinig vet op de botten, stelt Smit en daarmee zou ook de rest van Sensire gevaar kunnen lopen. Abvakabo weet dat, zegt hij. „Sterker; hun eigen voorzitter noemde het collectieve ontslag in mei in de Gelderlander nog letterlijk een wanhoopsdaad, die echter wel te begrijpen was.”
Tot Smits verbazing verruilde Abvakabo zijn begripvolle opstelling plotsklaps in voor een recalcitrante koers en trok, gesteund door de SP, de handen af van een door de bonden bereikte sociale regeling met Sensire. Wat Smit vreemd vindt, is dat Abvakabo en SP verhullen dat Sensire verplicht is alle thuishulpen tegen dezelfde voorwaarden terug in dienst te nemen, mocht ze straks toch de opdracht krijgen. Smit: „Krijgt een andere instelling de klus, dan is díé verplicht het vaste personeel van Sensire over te nemen, mét hun huidige arbeidsvoorwaarden. In alle gevallen ligt de sleutel voor de oplossing dus bij de gemeenten.”
Zolang die het budget dat zij in 2014 voor thuishulp krijgen ook écht besteden aan thuishulp „en niet aan rotondes”, dan loopt dit probleem mogelijk met een sisser af. Smit vermoedt dat Abvakabo en SP dat heel goed weten en juist daarom nu stampij maken, met als doel straks de winst te incasseren. „Zo van: het is ónze overwinning, want wij hebben actie gevoerd. Het is triest dat daarvoor thuishulpen worden gebruikt.”