Noodkreet arts om informatie ziektes in Irak
UTRECHT (ANP). Een Iraakse kinderarts heeft een dringende oproep gedaan om informatie los te krijgen over baby’s in Irak die de afgelopen jaren vaker dan voorheen aangeboren afwijkingen hebben en overlijden. De VN-wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Iraakse ministerie van Volksgezondheid hebben onderzoek gedaan naar deze kwestie, maar geven hun bevindingen niet prijs. Kinderarts Samira Alani van het algemene ziekenhuis in Fallujah heeft woensdag een petitie op internet gezet om de instanties onder druk te zetten.
De Nederlandse organisatie IKV Pax Christi ondersteunt de petitie via de International Coalition to Ban Uranium Weapons (Icbuw). Volgens Wim Zwijnenburg van de vredesorganisatie is de informatie er wel, maar is die zo gevoelig dat het een politieke kwestie is geworden. Vooral Amerikanen en Britten zouden druk uitoefenen op de WHO. „Onze zorg is dat conclusies of data worden aangepast voordat ze naar buiten komen. Daarom willen we dat ruwe data nu vrijgegeven worden zodat onderzoekers ze kunnen bestuderen.”
Er zijn aanwijzingen dat de geboorteafwijkingen het gevolg zijn van verarmd uranium dat de coalitietroepen in Irak hebben gebruikt. Dat werd in munitie en in tanks verwerkt en kan het lichaam binnendringen. Uit proeven in laboratoria blijkt ook dat het licht radioactieve spul mogelijk kankerverwekkend is.
Alani vindt dat mensen in Irak het recht hebben om te weten wat er aan de hand is. Uit haar eigen onderzoek blijkt dat het sinds 2006 mis ging. Van elke 1000 baby’s hebben er nu 144 afwijkingen, stelt ze. In een recente documentaire van de BBC melden onderzoekers dat het WHO-rapport bevestigt dat er meer afwijkingen zijn in gebieden waar in 2003 zwaar is gevochten.
IKV Pax Christi heeft zelf een WOB-procedure in gang gezet bij Defensie om te achterhalen welke verantwoordelijkheid militairen hadden in Irak. „De Nederlandse militairen kregen zelf wel voorlichting over de risico’s en gevaren van verarmd uranium. Wij willen weten of zij ook de bevolking hierover moesten inlichten”, zegt Zwijnenburg.