„Koken ongezonder dan meeroken”
We maken ons veel zorgen over de gevolgen van (mee)roken en luchtvervuiling, maar vergeten te kijken naar de schadelijke stoffen die vrijkomen in de keuken. Het inademen van die dampen is schadelijker dan meeroken, beweren onderzoekers van het Energy Department’s Lawrence Berkeley National Laboratory in de New York Times.
Het centrum van Londen tijdens zware smog is nog altijd schoner dan de lucht in een kwart van de keukens. Het is daarom de hoogste tijd voor betere afzuigsystemen in huis, stellen de onderzoekers. „Huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, waardoor de schadelijke stoffen blijven hangen. In sommige keukens wordt maar 15% van de stoffen weggezogen.”
Het gaat vooral om te hoge concentraties stikstof, acroleïne, koolstofmonoxide en koolstofdioxide die in de keuken voorkomen.
Volgens ingenieur luchtkwaliteit Jennifer M. Logue zijn mensen zo gewend aan de geur van etensluchtjes tijdens het koken, dat het niet bij mensen opkomt om te denken dat het slecht is.