Gezondheid

„Koken ongezonder dan meeroken”

We maken ons veel zorgen over de gevolgen van (mee)roken en luchtvervuiling, maar vergeten te kijken naar de schadelijke stoffen die vrijkomen in de keuken. Het inademen van die dampen is schadelijker dan meeroken, beweren onderzoekers van het Energy Department’s Lawrence Berkeley National Laboratory in de New York Times.

Redactie digitale media
31 July 2013 11:41Gewijzigd op 15 November 2020 05:02
Foto ANP
Foto ANP

Het centrum van Londen tijdens zware smog is nog altijd schoner dan de lucht in een kwart van de keukens. Het is daarom de hoogste tijd voor betere afzuigsystemen in huis, stellen de onderzoekers. „Huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, waardoor de schadelijke stoffen blijven hangen. In sommige keukens wordt maar 15% van de stoffen weggezogen.”

Het gaat vooral om te hoge concentraties stikstof, acroleïne, koolstofmonoxide en koolstofdioxide die in de keuken voorkomen.

Volgens ingenieur luchtkwaliteit Jennifer M. Logue zijn mensen zo gewend aan de geur van etensluchtjes tijdens het koken, dat het niet bij mensen opkomt om te denken dat het slecht is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer